Vízi kiképzés az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos ; Videó: Benedek Levente

20130808-DSC_0529Három napos kiképzést tartott 7 gyorsreagálású lövész és tüzér szakasz, összesen mintegy 200 főnyi katonájának a szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj együttműködésben az MH 86. Szolnok Helikopter Bázissal és a szentesi MH. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezreddel az Élő Tiszán, éves kiképzési tervének megfelelően.

Az idén fennállásának 20. születésnapját ünneplő zászlóalj augusztus 7. és 9. között rendezett nagyszabású katonai vízi átkelési gyakorlatot, melyre minden évben egyszer adódik lehetőségük és melyben több helyszínen szerepelt többek között hadigyakorlóban, felszereléssel és fegyverzettel történő folyó átúszás, PTSZ-M kétéltű közepes úszó szállítójárművel és rohamcsónakokkal történő erőszakos vízi átkelés, helikopteres kirakás vízre valamint 40 kilométeres menetgyakorlat is, nappal és éjjel egyaránt.

2013. augusztus 8-án, csütörtökön a gyakorlat két helyszínen zajlott. Szolnokon a Tulipán út végénél található fővédgát Tisza partján, ahol a végrehajtó szakaszok kötelékben átkeltek különböző módokon a folyón, valamint Rákóczifalván a komp lejárónál ahol PTSZ-M közepes úszó szállító járművet használtak az erőszakos átkelés gyakorlására, mely újdonság volt a könnyű vegyes katonák számára, hiszen hosszú idő után most először kaptak lehetőséget ilyen technikai eszközzel történő közös gyakorlásra.

A kiképzés minden eleme kiemelten nagy odafigyelést igényelt, hiszen bár korábban számtalanszor gyakoroltak a katonák medencei körülmények között valamint a Holt-Tiszán, az élő víz, mely olykor hatalmas erővel csapódó hullámokkal és erős sodrással nehezíti a katona átjutását egészen más kihívásokat jelent, melyet meg kell ismerni és be kell gyakorolni. A katonáktól a Tisza átúszása komoly fizikai és talán még komolyabb mentális felkészültséget követelt.

A különböző módokon történő folyószakasz leküzdésének ismerete azért is fontos, mert a Könnyű Vegyes Zászlóaljnak magas készenléti és alkalmazási képességű harcászati alegységként képesnek kell lennie a gyors katonai beavatkozást igénylő fegyveres harc megvívására bármilyen klíma és földrajzi viszonyok között, akár országvédelmi vagy NATO szövetségesi – esetleges – harcászati feladataik során.

A folyószakasz leküzdése során bevetésre került egy szállítóhelikopter is melyből 8 fő hajtott végre vízi deszant feladatot majd a katonákat a Mi-17-es segítségével csoportosították át a gyakorlat másik helyszínére, ahol a PTSZ-M eddig keveset látott valós katonai alkalmazási területén nyílt lehetőség a feladatvégrehajtásra.

A kétéltű vasszörnyeteg becenevén „Táltos” rakodóterén, képes szárazföldön 5 tonna, vízen pedig 10 tonna hasznos terhet is szállítani, vagy 70 főnyi felfegyverzett katonát. Az árvízi és hóhelyzet során bevetett mentőeszköz bármily furcsa is, de harci alkalmazásban is jól bevethető.

Amíg a végrehajtó állomány egyik része vízi átkelést gyakorolt a délelőtt folyamán addig a harc és gépjárművezetők gyakorolták a különböző típusú járművek PTSZ-M-re való málházását az átkelés végrehajtásához, majd a könnyű gyalogos katonák érkezését követően élőerő átszállításában működtek közre a kétéltű lánctalpasok.

A nap végén a közel 200 fő 40 kilométeres menetgyakorlatot hajtott végre a folyó mentén, nehezen járható terepen, majd az éjszakai menet után pénteken a korábban elsajátított módszerekkel újra megismételték a csütörtöki nap átkelési feladatait.

Pintér Ferenc alezredes a Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnoka csütörtökön elmondta:

„Maximálisan elégedett vagyok az állomány eddigi teljesítményével, nagyon szép állományunk van, akik hosszú évek óta rendszeresen végzik ezt a kiképzést – tehát nálunk az úszni tudás az egy alapkövetelmény, aki nem tud azt megtanítjuk, illetve az úszni tudó katonákat természetesen felszerelésben fegyverzettel és katonai akció végrehajtása közben való folyóátkelésre tanítjuk meg – , így én azt gondolom hogyha a mai nap során mind az összes végrehajtó katona minden elemet kipróbál és az éjszaka végrehajtja a 40 kilométeres menetet még a Tisza mentén és pénteken ugyan úgy át tud kelni fáradtan meggyötörten akkor elégedett leszek a foglalkozással is.”

A gyakorlat során tehát sokrétű, emberpróbáló feladatok elé állították a katonákat, szárazföldön, vízen és levegőben is alkalmazniuk kellett a már előzetesen megszerzett tudásukat.  Végül a honvédek jól teljesítettek, bár nem volt könnyű megfelelni a magas követelményeknek és a parancsnokok elvárásainak.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.