Légi felderítésben segítenek az új H145M helikopterekkel

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: M1 Híradó

Árvízi felderítésben segédkeznek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis újonnan beszerzett H145M helikoptereivel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol az elmúlt napokban a heves esőzések miatt megáradt a Sajó, a Bódva, a Hernád és az Ipoly is.

Csütörtökön már több utat is le kellett zárni az áradások miatt, az árvízi helyzet szombat éjszakára és a hajnali órákban tovább fokozódott. A Sajó és Hernád mentén újabb utakat zártak le így több települést is megközelíthetetlenné vált.

Az árvízi védekezési munkálatokban napok óta az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis H145M helikopterei is segédkeznek, melyekről eddig hivatalos tájékoztatást nem tett közzé a Honvédelmi Minisztérium, azonban az M1 Híradóban több alkalommal is feltűntek a szürke katonai helikopterek.

Információink szerint a helikopterekkel egyelőre csak az árvízi felderítésben vesznek részt katonák. A H145M helikopterek részvételéről és feladatáról pontos tájékoztatást kértünk a Honvédelmi Minisztériumtól, ahonnan október 20-án az alábbi tájékoztatást kaptuk:

„A kialakult árvízi helyzetre reagálva a Magyar Honvédség parancsnoka elrendelte a H145M könnyű helikopterek bevetését.

Az érintett térség felett péntek délután jelent meg először az MH 86. Szolnok Helikopterbázis forgószárnyasa légi felderítés céljából, segítve ezzel az árvízi védekezésben résztvevő szakemberek munkáját.

Elsőként a Sajó és Hernád folyók torkolatvidékét derítették fel, majd észak felé tovább haladva Hidasnémetiig folytatták az adatok gyűjtését. Ezt követően a Sajó, Sajószentpéter és Felsőzsolca közötti szakasza következett. A felderítés a hétvégén is folytatódott, a kritikusabb szakaszokra fókuszálva.

A vasárnap Szolnokra visszatérő személyzet már a folyók jelentős apadásáról számolt be.”

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.