Honvédelmi Szakkör foglalkozás Veszprémben

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

20130403-DSC_01682013. április 3-án a veszprémi Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, Honvédelmi Szakkörre jelentkezett diákjainak tartottak ismertető szakmai előadást a légierő feladatairól, felépítéséről, valamint kiemelten a magyar légtérvédelemről a 2012 novemberében aláírt KatonaSuli programról szóló együttműködési megállapodás keretében.

Magyarország alaptörvényében az egyik alapvető állampolgári kötelezettségként rögzítették a haza védelmének kötelességét, ehhez azonban már fiatal korban meg kell ismertetni és szerettetni a honvédséget a felnövő generációk tagjaival, segítve a katonai pályára készülő érdeklődőket.20130403-DSC_0171

Ezt a feladatot szem előtt tartva 2012 novemberében léptek a tettek „harc”mezejére a Veszprém Helyőrségben Települő Katonai Alakulatok és civil szakközépiskolák, valamint a helyi Honvédelem Érdekében Tevékenykedő Civil Egyesületek, megteremtve a feltételeket a minőségi honvédelmi nevelő foglalkozásokhoz.

A sikeresen beindított program az arra jelentkezett középiskolákban és sokszor összevont foglalkozásként külső helyszíneken kerülnek megrendezésre, az adott témakörtől függően kétheti rendszerességgel.

A MATASZ Veszprém Megyei Szervezetének és Bakony Hadtörténeti Alapítvány valamint az lhsn.hu tulajdonában lévő katonai oktatási anyagok (különböző távmérő és tájoló berendezések, oktató metszetek, szakanyagok) bemutatásával szerveztek már előadásokat többek között a térképészet, tájolás, iránymérés szakterületeken és a fiatalok látogatást tettek az MH 54. Veszprémi Radar Ezrednél.20130403-DSC_0167-2

2013. április 3-án, szerdán pedig elméleti foglalkozás került megtartásra a Magyar Légierő rövid történetéről, felépítéséről, feladatairól és eszközrendszeréről, e mellett ismertetésre kerültek a nagyobb és komolyabb Légierők valamit a helyük és szerepük a többi haderőnem kötelékében, Juhász „Juci’bácsi” János nyugállományú repülő alezredes, a MATASz-VeMSz elnöke, valamint Fortunyák Gyula nyugállományú mérnök alezredes, radartechnikus előadásában.

Az előadás látványos, áttekinthető vetített prezentáció, metszetek, röntgenek, harcászati ábrák és repülős relikviák, katonai repülős felszerelések bemutatásával vált igazán érdekessé és „könnyen” megérthetővé.

20130403-DSC_0176

„A prezentációs és kellékekkel demonstrált 2 órás előadást a szokásostól eltérően nem leegyszerűsítő és csábítóan népszerűsítő stílusban tartottuk, hanem igen keményen, előrevetítve a diákoknak a Légierős munka bonyolultságát és nehézségeit. Magyarán újszerű „Kihívás-Orientált” előadásban lehetett részük a hallgatóknak ezzel is motiválva Őket a keményebb tanulásra és a fizikumuk erősítésre. Olyan pontokra lett helyezve a hangsúly, ami nehezen elérhető az interneten, illetve kevés film szól róla. Rá kell világítanunk arra is, hogy a hagyományos eszközök tisztelete (Logarléc, Plotter) a Mobil-telefon és a GPS mindenhatóságának korszakában a harctéren nem biztos, hogy érvényesül… A hallgatók meglehetősen lefáradtak és lesz min elgondolkozniuk valamint sok mindennek utánanézni az eddigiektől eltérő újszerű megközelítéssel.” – fogalmaz vidáman Juci’bácsi.20130403-DSC_0178

Fortunyák Gyula nyugállományú mérnök alezredes a radartechnikai alapelvvel, különböző radarmérések, hatótávolságok kiszámításának képleteivel, a radarok fejlődésének történelmével és a Magyarországon alkalmazott radartípusok bemutatásával koronázta meg a délután tömény szakanyagát.

A programot az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ vezénylőzászlósa, Szabó Ottó törzszászlós az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium katonai főfelelőse szervezte.

Sajnos a tavaszi szünet következtében előállt időpontváltozás miatt csak kis létszámmal vettek részt a diákok a rendkívüli tanórán, azonban ezt mégis inkább sikerként lehet elkönyvelni, hiszen a kis létszám lehetőséget teremtett az előadások után kötetlen szakmai beszélgetésekre, katona sztorik felelevenítésére, valamint a bemutatott szakanyagok repülős térképek áttanulmányozására.

Az előadás ráirányította a figyelmet az előkészítés alatt álló „X-Factorialis” Repüléselméleti Diákszakkör szükségességére, lehetőségére is, ahol elmélyültebb ismeretekre tehetnek majd szert az érdeklődők kifejezetten a repülés témakörében. Beindításra kerül a remények szerint egy szárazföldi, páncélos szakkör is, így minden szakterületen érdekes programok, előadások foglalkozások várnak a veszprémi érdeklődő diákokra a közeljövőben…

 

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.