Benkő Tibor vezérezredes látogatóban

Szerző; Fotó: Benedek Levente

2016 húsvétján Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar Főnöke kétnapos látogatást tett a határon szolgáló katonáknál.

Húsvét vasárnap Zala és Somogy megyében találkozott a határzárért felelős alakulat elöljáróival és katonáival, hétfőn pedig már Csongrád megyében közvetlenül az ideiglenes biztonsági határzárnál (IBH) tett látogatást, Dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettessel, az ásotthalmi határátkelő közelében.

A látogatás során Benkő Tibor vezérezredes elmondta: Magyarország és Szerbia között 6 ponton lehet hivatalosan átkelni. Miután Szerbia nem tagja az Európai Uniónak így a zöld határon való átkelés, az IBH előtt sem volt ezen a szakaszon lehetséges. A Vezérkar főnöke továbbá kiemelte, hogy a határzár nem jelent 100%-os garanciát a hazánkba belépni szándékozó migránsokkal szemben, éppen ezért kell az élő erő is határaink megvédéséhez.

A Magyar Honvédség feladatával kapcsolatban elmondta, soha nem intézkednek önállóan, közös járőrtevékenységet folytatnak a rendőrséggel, jelenlétük inkább visszatartó erő, emellett segítik a rendőrség munkáját földi- és légi felderítésekkel, járőrfeladatok ellátásával.

Megtudtuk katonák közül többen is külszolgálatra készülnek, így komoly igénybevételt jelent sokuk számára a határzár okozta többletfeladat. Van, aki csak néhány napja, de akad olyan katona is a határon, aki hetek óta szolgál az IBH-nál. Ők a szolgálat végeztével, bár hazamehetnek, de vár rájuk a missziós felkészítés, majd maga a külszolgálat. A határ menti feladatok így nemcsak a katonát, de családjaikat is megpróbáltatás elé állítja, akik egyébként minden szükséges segítséget megkapnak a honvédségtől.

A húsvét hétfői látogatás során, Benkő Tibor vezérezredes megtekintette közvetlen közelről is az IBH-t, az ott szolgáló rendőröket és katonákat, valamint a felderítésre használt technikai eszközöket. A határtól kicsivel beljebb az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái mutatták meg, a korábbi hírekből már ismert rejtett figyelő állásukat. Mint megtudtuk, több hasonló megfigyelőpontjuk is van a határ mentén, ezek közül van, ami csak úgymond kevésbé a földbe rejtett és inkább rögtönzött megfigyelőhelyként szolgál ezért szoros együttműködésben végzik feladatukat a helyi erdészgazdaságokkal is. A nagy létszámú élőerő a felderítők kiszámíthatatlan, változó elhelyezkedésű megfigyelőpontjai miatt a határ mentén 2km-es mélységig vadászati tilalmat rendeltek el, a biztonság érdekében.

Emellett a lakossággal is jó kapcsolatot ápolnak a rendvédelmi szervek, mindenki elfogadta jelenlétüket, a rendszeresen feltűnő katonai járműveket, rendőrségi és katonai helikopterek zaját. Legtöbbjük számára biztonságérzetet jelent a megnövekedett jelenlét…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.