Máig nem tudni miért történt katasztrófa

Forrás: Balogh Ákos/Napló

Az 1941. április 12-én Jutaspusztán történt ejtőernyős katasztrófa áldozataira emlékezett csütörtökön délelőtt, a helyszínen felállított emlékműnél a város, az aktív és nyugállományú katonai állomány.

A 77 évvel ezelőtti baleset áldozatainak emléke előtt a megemlékező beszédeket követően koszorúzással tisztelegtek a Magyar Honvédség katonai elöljárói, nyugállományú szervezetek tagjai valamint Némedi Lajos Veszprém városának alpolgármestere is. A baleset egy délvidéki bevetésre induló ejtőernyősöket szállító Savoia-Marchetti SM.75 típusú repülőgép felszállása közben törtét, amikor is máig tisztázatlan körülmények között az visszazuhant a felszállópályára és kigyulladt.

A gép fedélzetén tartózkodók közül a személyzetből négyen, valamint 16 ejtőernyős, köztük Vitéz Bertalan Árpád őrnagy, az 1. Magyar Királyi Ejtőernyős Zászlóalj parancsnoka életét vesztette.

A megemlékezésen alacsony áthúzással tisztelgett a pápai Nehéz Légiszállító Ezred egyik C-17-es óriás katonai teherszállító gépe is.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.