RSM AAT 8 – javában zajlik a felkészülés

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: lhsn.hu archív

Megkezdte a felkészülést az Eltökélt Támogatás Misszió (Resolute Support Mission – RSM) Légi kiképzés-támogató csoportjának 8. váltása.

Január 16-án az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison búcsúztatták el a hetedik váltás személyzetét, akik az afganisztáni Kabul repülőterén látják el mentortevékenységüket, közben pedig megkezdte a több állomásból álló felkészülését a következő mentorcsoport.

A korábbi helikopteres kiképző missziók lezárultával, mintegy három hónapos szünet után 2015. január elejétől ismét maximum 13 fős csoportokban (váltási időszakban 26 fővel) vesznek részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hajózó és repülőműszaki katonái az Afgán Nemzeti Hadsereg légierejének (ANA AC) szállítóhelikopter személyzeteinek és repülőműszaki szakembereinek képzésében. A korábban elsajátított repülési alapok után, a különböző fegyverzetek kezelésének elsajátításában segítenek, de a mentorcsoport feladata az afgán Mi-17 V5 helikopterek javítás utáni berepülése is.

A felkészülésnek vannak hazai állomásai, például a harctéri életmentő (Combat Life Saver – CLS) képzés, valamint oktatást kapnak a katonák civil-katonai együttműködési (Civil-Military Cooperation – CIMIC) vonalon is. Ezen kívül együttműködésben cseh és horvát kollégáikkal szimulátoros és valós repülési feladatokat is végrehajtanak a kurzus során.

A szimulátoros felkészülés a csehországi Ostravában található szimulátorközpontban zajlik, itt lehetősége nyílik a hajózóknak, hogy gyakorolják a missziós területen történő repüléseket, különleges esetek és környezeti sajátosságok – pl. poros területről való felszálláskor jelentkező „brown-out” jelenség – közötti repüléseket két hetes időtartamban, majd útjuk Horvátországba vezet.

A nyolcadik váltás információink szerint már túl van a szimulátorközpontban végrehajtott kiképzésen és még februárban megkezdik Zadarban a valós repülésekkel egybekötött magashegyi kiképzést, melynek célja, hogy a Horvátországban rendelkezésre álló Mi-171-es helikopterekkel gyakorolhassák a magashegyi körülmények közötti műveleti repüléseket és persze a típusismereteiket is felelevenítsék a katonák.

Szerettünk volna első kézből tudósítani a zadari felkészülésről, további információkat megosztani ennek lényegéről, szükségességéről, de a Honvédelmi Minisztérium Sajtóirodája elutasította kérésünket, feltett kérdéseinkre pedig úgy reagáltak: Az afganisztáni missziók felkészítésének részletei, időpontjai, létszámadatai nem nyilvánosak. Az interneten vagy bármely médiában ezzel kapcsolatban megjelenő információ negatívan befolyásolhatja az Afganisztánban feladatot ellátó állomány biztonságát. –

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.