Kibocsátó ünnepség Székesfehérváron

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Horváth Renáta

2012. szeptember 3-án Székesfehérváron, a Városház téren délután 14 órakor Hende Csaba honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes vezérkari főnök jelenlétével kezdődött el a Magyar Honvédség Afganisztánba induló misszióinak kibocsátó ünnepsége. Bár gyorsan repül az idő, de hamarosan már valóban négy hónap telik el az óta, hogy az Air Mentor Team 7. és az Air Advisory Team 3. Váltása megkezdte missziós tevékenységét, így az újabb váltócsoportok búcsúztatása is ma zajlott.

Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntő beszédében elmondta: „Magyarország a kormány döntésének megfelelően átalakítja afganisztáni szerepvállalását, hogy még hatékonyabban járuljon hozzá az ázsiai ország önállóvá és biztonságosabbá válásához. Ennek következtében átmenetileg megemelkedik az Afganisztánban szolgáló magyar katonák száma, ám tavasztól – a kivonulás szövetségesi stratégiájának megfelelően – a létszám csökkenése várható.”

A miniszter kiemelte azt is, hogy a most következő kritikus és döntő szakaszban az afganisztáni szerepvállalás legfontosabb feladata a tanácsadás, mentorálás és a felkészítés lesz.

A helikopteres mentorcsoportok ezt a feladatot már hosszú ideje, kiemelkedő és nemzetközileg is elismert színvonalon végzik, 2010-ben indult el az MH Mi-35-ös Légi Kiképzés Támogató csoport, akik Kabulban teljesítenek szolgálatot, 2011-ben pedig a Magyar Légierő második mentor csoportja, az MH Mi-17-es Légi Kiképzés-támogató Csoport (Mi-17 AAT) kezdte meg munkáját, akik a Shindand-i bázison működnek.

A kormány döntésének értelmében mára mindkét csoport mandátuma meghosszabbításra került és a következő feladatokat látják el továbbra is:

  • Az MH Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport feladata az Afgán Légierő (Afghan Air Force – AAF) MI-17-es szállító helikopter hajózó állományának elméleti és gyakorlati repülőkiképzése, valamint az Afgán Nemzeti Hadsereg Légi Hadtest (Afghan National Army Air Corps – ANAAC) helikoptereinek csapatszintű üzemben tartásában történő felkészítés, illetve az üzemben tartással kapcsolatos műszaki tevékenység mentorálása.
  • Az MH Mi-17-es AAT Shindand központtal Herat tartományban, az olasz nemzeti vezetés alatt álló olasz-magyar Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport részeként tevékenykedik. Az MH Mi-17-es AAT oktatói-mentori tevékenységét a NATO Kiképző Misszió – Afganisztán alárendeltségében hajtja végre.
  • Az amerikai és cseh katonákkal együtt dolgozó Mi-35-ös Légi Kiképzés-támogató csoport feladata az Afgán Légierő (Afghan Air Force – AAF) harci helikopter hajózó állományának elméleti és gyakorlati repülőkiképzése, valamint az Afgán Nemzeti Hadsereg Légi Hadtest (Afghan National Army Air Corps – ANAAC) helikoptereinek csapatszintű üzemben tartásában történő részvétel, továbbá az üzemben tartással kapcsolatos műszaki tevékenység mentorálása. Az MH Mi-35-ös AMT oktatói-mentori tevékenységét a NATO Kiképző Misszió – Afganisztán alárendeltségében hajtja végre.

A ma megrendezett kibocsátó ünnepségen családjaik, barátaik körében búcsúzhattak a kiutazó katonák, a légimentor csoportokon kívül pedig az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) és a Magyar Honvédség új missziója, a MH Kabuli Nemzetközi Repülőtér Őr és Biztosító Kontingens (KNR ÖBK) állománya is ma búcsúzott el hivatalosan

A most kiutazó állománynak is akárcsak elődeiknek sok szerencsét, kitartást és rep.esemény mentes munkát kívánunk!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.