A kiszuperált fülkékből szimulátor készül…

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: LHSN.HU Archívum

Néhány hete érdekes hírrel érkezett az első telet jelző cinege madár, szerkesztőségünk ablakába. Helikoptereket bontanak Szolnokon! Meghökkentő a hír, így a már ismert, a helikopteres képesség megőrzéséért folytatott küzdelem közepette… Persze gyorsan utána érdeklődtünk mi is történik pontosan…

Mindannyian bizonyosan hallottunk már, akár a napi sajtóban, akár az internetes szakportálokon arról, hogy bajban a Magyar Honvédség helikopteres képessége. Nem is kicsit, hiszen nemrégiben kiderült, hogy a Mi-24-es harcihelikopterek közül kettő, a 335-ös és a 336-os oldalszámú gépek üzemideje lett meghosszabbítva, de csak 2012. december 31-ig, továbbá a szállítóhelikopterek terén sem túl fényesek a kilátások.

A meglévő Mi-8-as helikopterek 2014-ig tarthatóak üzemben, mert ekkor kirepülik össztechnikai üzemidejüket, a Mi-17-es helikopterek pedig további nagyjavítások és modernizációk után is csak további 7-8 évig szolgálhatnák a magyar hazát.

Bár a szaktárca több helikoptergyártó ajánlatát is meghallgatta, továbbá az amerikai tengerészgyalogsától kivont UH-1 N helikoptereket is nekünk adnák és csak „csekély” 80 milliárd forintba kerülne rendszerbe állításuk, mégis tárgyalásokba kezdett a jelenlegi helikopterek további üzemidő hosszabbításáról, mindamellett kijelentette, hogy nincs pénz a használt amerikai ajándék elfogadására, rendszerbe állítására.

Mindeközben érkezik egy hír: Helikoptereket bontanak az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

Most akkor, hogy is van ez?

Egyből nyilvános értékesítési pályázat után kezdtünk kutatni, azonban hiába. Egyrészt nem találtunk helikopterekre vonatkozólag ilyet, másrészt pedig bizonyos összeg alatt erre nem feltétlenül van szükség elvileg, bár mindenképp érdekesség, hogy jelenleg több mindenre köztük UAZ terepjárókra van kiírva pályázat…

Tehát akkor egy helikopter olcsóbb, mint egy kiszuperált UAZ?

Tovább kutakodtunk…

A HM EI Zrt. – mely honlapja szerint foglalkozik a különböző ruházati felszerelések, konyhatechnikai- és üzemanyag-technikai eszközök, továbbá egészségügyi eszközök, gépjárművek, fegyverek, tüzéreszközök, lőszerek, rakéták, repülőgépek, HELIKOPTEREK, lokátor-technikai eszközök, valamint a haditechnikai eszközök felhasználásából, szétszereléséből, javításából származó különféle fém és fahulladékok értékesítésével – munkatársa telefonos érdeklődésünk során elmondta, jelenleg nincs „inkurrenciában” eladó helikopter, így még érdekesebbé válik az ügy…

Természetesen a Honvédelmi Minisztériumot is megkerestük az üggyel kapcsolatban.

Több hetes várakozás után válaszukból kiderült: „A Fort Hungary Kft., a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től megvásárolta három – az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison tárolt – rendszerből kivont Mi-8 típusú szállítóhelikopter sárkányszerkezetét.„

Inkurrens helikopter tehát nincs, de a vagyonkezelő mégis elad…

Megtudtuk továbbá azt is, hogy:

„Értékesítésre helikopter-sárkányszerkezetek kerültek a farokrész nélkül. A helikopterekről a farokrész mellett leválasztásra kerültek a reduktorok, hajtóművek, forgószárnyak, futóművek, így az elidegenített vagyontárgyak helyesebb megnevezése: helikopterfülkék. A leválasztott alkatrészek a későbbiek folyamán másik eljárásban kerülnek értékesítésre.”

Az értékesítésre került vagyontárgyak, melyek honvédelmi célra felesleges, honvédelmi feladatok végzésére alkalmatlan, selejt állapotú, hiányos, a független szakértő által a „Magyarországon érvényben levő előírások szerint” már repülőképes állapotba nem hozható katonai szállító „helikopterek”, hasznosítására a Honvédelmi Minisztérium tett javaslatot. Tudtuk meg a honvédelmi tárca sajtóirodájától.

A vásárló cég szerencsére tehát nem üzemszerű, vállalkozási jellegű munkavégzésre szerződött. A leválasztott alkatrészek egyébként oldható kötéssel voltak rögzítve, melyek leszerelését a Magyar Honvédség alkalmazottai végezték, végzik el.

Mindez további érdekességeket vet fel:

2009-ben egy bárki számára elérhető internetes hirdetésben már megszerzett és haszonszerzés céljából továbbadandó feltehetőleg honvédségi Mi-8-as helikoptereket kínáltak, több darabot is különböző árakon állapottól függően, irányárnak pedig 3 millió forint volt feltüntetve.

Információink szerint néhány éve már 1 millió forintból is megvásárolható volt egy Mi-24-es a mezőfalvai honvédségi inkurrencia raktárból, továbbá ha csak fémhulladék árában számolunk egy teljes Mi-8-as üres szerkezeti tömegével, akkor is közel 2 millió forintot ér, így infláció és gazdasági válság ide vagy oda, de kb. 1-5 millió forint/darab áron kelhettek el a mostani sárkányok.

Ezzel még nem is lenne gond…

A minisztérium válaszában hozzátette: „A helikopterfülkéket a tulajdonos saját telephelyén átalakítja szimulátorokká.”

Megérdeklődtük hát azt is, mennyibe is kerül ma Magyarországon egy igazi Mi-8-as helikopter szimulátor?

A cég egyik emberétől megtudtuk, csak egy komplett pilótafülke rész 12 millió forintért vásárolható meg tőlük és ez még nem azt jelenti, hogy egy komplett szimulátort vásároltunk…

Továbbá több mint valószínű, hogy ezek a fülkék nem országon belüli felhasználásra készülnek…

Így felvetődik az a kérdés:

Hogyha ekkora haszonnal lehet eladni csak egy helikopter fülke részt, nem volna-e jobb döntés a HM részéről, ha a honvédségen belül kerülnének felújításra, pótlásra Mi-8-as fülkerészek vagy komplett helikopterek, az amúgy is hegyben álló már nem használható alkatrészekből és ezek jóval magasabb áron kerülhetnének eladásra, kifejezetten szimulátor alkatrészként, vagy esetleg komplett hatástalanított helikopterként magángyűjteménybe, szervezetek részére kiállítási darabként?

A képek csak illusztrációk, nem az eladott helikopterekről készültek!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.