„Kiváló alakulatra a benne szolgáló nagyszerű emberekre emlékezünk ma”

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

2014. október 15-én rendezték meg az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred megemlékezését a megszűnt alakulatra.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Ezred – majd jelenleg bázis – jogelőd alakulata az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred – melyet 2004. szeptember 30-án számolták fel az akkori haderőreform keretén belül – idén ünnepelné fennállásának 56. évét. Ez alkalomból a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete – mint minden évben – koszorúzást rendezett Veszprémben a Táborállás parkban felállított emlékhelynél.

A megemlékezést megtisztelte jelenlétével Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem Főnöke, Rolkó Zoltán repülő ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnok helyettese, valamint a veszprémi helyőrség alakulatainak, és a honvédség merevszárnyú repülőit csoportosító alakulatának képviselői is.

1 (8)

Az összegyűlteket Gráczki László nyugállományú alezredes a Veterán Repülök veszprémi szervezetének alelnöke köszöntötte, majd beszédet mondott Simon-Jójárt Sándor nyugállományú repülő ezredes az alakulat egykori parancsnoka, aki emlékeztetett:

„Kilenc évvel ezelőtt avattuk ezt a bazalt emlékoszlopot, amelyet M. Nagy József művész úr készített. Ezen emlékmű méltó módon hirdeti az erre járóknak a néhai MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred és jogelőd alakulatainak örök emlékét. A jogelőd alegység a 86. Önálló Vegyes Repülő Század 1958. december 1-jén alakult meg a kecskeméti repülőtéren a Repülőkiképző Központ alárendeltségében.”

A repülő ezredes továbbá felelevenítette beszédében:

„Büszkék lehettek velem együtt arra, hogy hosszabb vagy rövidebb ideig szolgálhattatok, végezhettétek legjobb tudásotok szerint a munkátokat. Büszkén és emelt fővel emlékezhettek a közel 50 év alatt megtörtént megannyi jó és rossz dologra, eseményre. Ti soha egy percre sem tévesztettétek szem elől a haza védelmét, a repülés szeretetét. Feladataitokra készülve nem sajnáltátok az erőt, az időt, az energiát, bármikor és bármilyen körülmények között készen álltatok Magyarország békéjének, biztonságának és szuverenitásának védelmére.

1 (12)

Szeretett alakulatuk bezárásának időszakát felelevenítve Simon-Jójárt Sándor elmondta:

„Akkor és ott nem tudtuk igazán érzékelni, hogy mennyire fog hiányozni a repülőtér, a kollégák, a barátok, a repülések, katonai feladatok sikeres és maradéktalan végrehajtása. Mi voltunk azok, akik elődeinkkel együtt több mint 500.000 felszállást teljesítettünk és közel 250.000 órát töltöttünk el a levegőben.”

A megemlékező beszéd végén az egykori parancsnok jelenleg aktív kollégáitól azt kérte, hogy idehaza és távol a hazától szolgálatukat mindig és minden körülmények között esküjükhöz híven teljesítsék, vigyék tovább az elődök katonai repülés iránti elkötelezettségét, szeretetét repüljenek biztonsággal és járjanak szerencsével az égi országutakon.

Ezt követően az emlékműnél az emlékezés koszorúit helyezte el Veszprém városban települt katonai szervezetek állományának képviseletében Zentai László ezredes az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, Lattenstein János alezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnokságának közlekedési osztályvezetője és Márton Zsolt őrnagy, a Toborzó és Érdekvédelmi Központ részlegvezetője.

1 (28)

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis képviseletében Rolkó Zoltán repülő ezredes, a bázis parancsnokhelyettese, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis képviseletében Kovács Viktor őrnagy, a Corvin alapítvány képviseletében Kiss Sándor nyugállományú repülő ezredes és Horváth Alajos nyugállományú repülő őrnagy.

A MATASZ Veszprém Megyei Szervezetének képviseletébe Simon-Jójárt Sándor nyugállományú repülő ezredes, a szervezet elnöke, továbbá a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja nevében Gotthard József nyugállományú alezredes, valamint a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének képviseletében Kosárkó István nyugállományú alezredes.

Az eseményről készített még több képért, érdekességekért, információkért, keressétek Facebook oldalunkat.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.