Kihelyezett HRB ülés és dinamikus bemutató Kecskeméten

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos ; Videó: Benedek Levente

Hende Csaba 2012. április 5-én az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának (HRB) kihelyezett ülésén az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tájékoztatta a sajtót arról, hogy az elmúlt évek mulasztásainak köszönhetően kritikus állapotban van a Magyar Honvédség helikopter parkja… Ez azonban nem a lemondást jelenti a helikopterekről.

A biztosság kecskeméti ülésének fő témája a Magyar Honvédség műszaki, technikai, fegyverzeti és egyéb képességfejlesztései volt. Ennek keretében az ülés sajtónyilvános részében a miniszter kijelentette a helikopteres repülés nem fog megszűnni a Magyar Honvédségben. Jelenleg több egyeztetés is folyik a helikopterek javításáról üzemben tartásáról, azonban mivel ezek a tárgyalási szakaszban vannak nem kívánt pontos tájékoztatást adni róluk. Kiemelte, amennyiben ezek sikerrel járnak hosszú távon is meg tudják újítani a helikopter képességet.

Annyit sikerült megtudni, hogy a két finn Mi-8-as szállítóhelikopterrel, melyek mára teljesen beépültek a honvédség rendszerébe, és a személyzetek kiképzése is megtörtént, új lendületet kapott a forgószárnyas technika korszerűsítése. Ezen kívül fontos elem az éjszakai repülés képességének a kialakítása, amelynek kézzelfogható hasznát a vörösiszap-katasztrófa légi mentési feladatai mutatták meg.

A harcihelikopterek állapotáról és jelenleg működőképes darabszámáról nem adható ki tájékoztatás, azonban Hende Csaba azt szeretné, ha a kormányzási ciklus végére a 2010-es állapotokat vissza tudnák állítani, hogy 2014 tavaszára minimum egy működőképes Mi-24-es helikopterrel több legyen, mint amennyi a kormányzás megkezdésekor volt. Hozzátette: „Ez a minimum program.”

Ezen kívül szólt a gépjármű beszerzési programról, a vezetési és irányítási képesség fejlesztéséről, a BTR-80 korszerűsítési programjáról, az atom, biológiai, vegyi védelem erősítéséről, a víztisztító képesség fejlesztéséről, a katonai ruházat és egyéni felszerelés fejlesztéséről, egységesítéséről, rádió beszerzési programról, gépkarabély fejlesztési programról, valamint a radarrendszerek fejlesztéséről.

Az elképzelések szerint, melyet később a HRB zárt ülésén a tagok is megszavaztak minderre fedezetet a Gripen-szerződés módosításával megspórolt összeg fog adni, melyet a honvédelmi tárca megtarthat és fejlesztésekre költhet, továbbá racionális gazdálkodással, kis lépésekkel, és projekt alapú finanszírozással kívánják véghezvinni céljaikat. Ezen kívül határoztak arról is, figyelembe véve a technikai eszközök állapotát és a nemzetgazdaság állapotát, hogy 2022-ig mindenképp növelni kell a honvédség költségvetését. Ez rövidtávon azt jelenti, hogy 2013-ban és az ezután következő két évben a költségvetés támogatása nem lehet kevesebb, mint amennyi 2012-ben volt, ezt követően, 2016-tól pedig a GDP 0,1 százalékos évi mértékével kívánják emelni a ráfordítás mértékét. Ez a stratégia garantálni tudja a honvédség fejlődésének és működésének alapját.

Az ülés után a miniszter és a bizottság tagjai egy rögtönzött erődemonstrációt tekintettek meg. A légierő apraja nagyja bemutatkozott statikus és dinamikus bemutatóval, valamint a szárazföldi alakulatok is elhozták technikai eszközeiket statikus bemutató formájában.

A statikus bemutatón megtekinthető volt a légierő történelmének néhány technikai eszköze is, köztük a már rendszerből kivont Mi-24 D típusú harcihelikopter a különböző fegyverzeti eszközeivel (irányított rakéta, nem irányított rakéta, géppuska), valamint a magyar fejlesztésű sugárfelderítő konténerrel, melyet jelenleg is használnak még.  Megtekinthető volt a nemrégiben elkészült és használatba vett finn Mi-8-as szállítóhelikopter, tűzoltó BAMBY-BUCKET-tel felszerelve, továbbá a merevszárnyú repülés tagjai is. Ezek közül kiállították a már csak legendákból ismert Mig-29-es és L-39-es típusú vadász és kiképző repülőgépeket, az aktív „tagok” közül pedig a JAS-39 Gripen, valamint JAK-52 és AN-26 típusú repülőgépeket.

A dinamikus bemutató mozgalmas, látványos elemekkel került végrehajtásra. Első mozzanatként a légtérvédelmi készenlétben lévő két JAS-39 Gripen emelkedett a levegőbe, majd ezt követően felszállt egy JAK-52-es kiképző repülőgép is, valamint egy Mi-24-es, egy Mi-17-es és egy, a finn Mi-8-as helikopterek közül.

Mindenki megmutatta mit tud, először a Mi-24 P harcihelikopter mutatott be földközeli magasságon történő helyzetváltoztatásokat, majd a JAK-52 műrepülése következett.

Szinte még véget sem ért a program, de már a légtérbe érkezett a finn Mi-8-as, hogy végrehajthassa az ejtőernyős válogatott, különböző típusú ejtőernyőkkel történő dobását.

A gyors földetérések után az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állománya egy rögtönzött harcászati szimulációban mutatta be képességeit együttműködve az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljjal, és az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljjal. A Mi-24-es imitált légicsapást mért az ellenerőt megformáló katonai konvoj megállítása érdekében, majd a Mi-17-es helikopter függött meg a műveleti terület felett, hogy úgynevezett FAST-ROPE technikát használva a földre juttassa a különleges műveleti erőket. Mindeközben a harcihelikopter folyamatos légi biztosítás nyújtott, majd visszatért a Mi-17-es. Ebben a körben a feladatukat végrehajtó különleges műveleti csoport kimenekítése céljából, ezúttal a SPIES-ROPE technikát alkalmazva, bemutatva.

Következőként érkezett a Mi-8-as helikopter. A gyors leszállás után kijuttatta a fedélzetén tartózkodó erőket, majd távozott a légtérből. Ezután visszatért a Mi-17 és az alatta kötélen lógó különleges műveleti katonák, hogy bemutassák, miként érkeznek le a földre és csatlakoznak le a kötélről, már biztosított területen, majd pedig térnek vissza a bázisukra már a helikopter fedélzetén. Harci körülmények között erre azért van szükség, mert ugyan a leggyorsabb elhagyási módja a műveleti területnek ez a módszer, de kötélen lógva csak kisebb távolságok tehetőek meg…

Végül a Mi-8-as is visszatért az általa kirakott katonákért, majd a forgószárnyasok átadták a légteret a JAS-39 Gripen vadászrepülőgép földközeli műrepüléséhez.

A dinamikus program utolsó mozzanataként a LION EFFORT 2012 gyakorlatról hazaérkező Gripeneket kísérte a repülőtér fölé a riasztott két készenléti gép. Így alakzatban öt, kísérőként pedig két vadászgép repült át a bázis felett majd egyesével leszálltak a kecskeméti betonra.

Az egyik vadászgéppel érkezett Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke is, aki a leszállás után, a bemutatót megtekintő Hende Csabának azonnal jelentette a gyakorlat sikeres végrehajtását és a résztvevő erők folyamatban lévő hazatelepülését.

A dinamikus bemutató után a miniszter és a HRB tagjai a statikus bemutatót tekintették meg a nap programjainak zárásaként.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.