ACsSz-1MK (АЧС-1 – АВИАЦИОННЫЕ ЧАСЫ – ХРОНОМЕТР – repülőgép óra – kronográf) repülőgép fedélzeti kronográf

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Az orosz gyártmányú ACsSz-1MK időóra rendeltetése a pontos idő kijelzése órában, percben és másodpercben, a repülési idő mérése, valamint az egy óra időtartamig terjedő rövid időszakok mérése percben és másodpercben.

Az órát hagyományos, mechanikus, 25 köves, rugós szerkezet működteti, ami egy teljes felhúzással a működést három napig biztosítja, de a megfelelő és pontos működés érdekében azonban célszerű kétnaponta felhúzni.

Lehetőség van a hátlapon a járási pontatlanság korrigálására + − irányban.

Az időóra három fő szerkezeti részből áll:

  • pontos idő meghatározására szolgáló hagyományos óramechanizmus
  • repülési idő meghatározására szolgáló mechanizmus
  • rövid időintervallumok mérésére szolgáló stoppermechanizmus

Az óramechanizmus folyamatosan működik, ha csak azt a pilóta szándékosan meg nem állítja  az órán található gombbal.  A másik két mechanizmus működhet együtt vagy külön,  ki, vagy bekapcsolásuktól függően.

Az órát mechanikus szerkezete miatt ellátták egy 27v-os elektromos fűtéssel, valamint a 20 ±5 C˚-os belső hőmérséklet fenntartását biztosító hőmérséklet szabályozóval.

 

Az óra altípusától függően kétféleképp csoportosítható:

  • 27 voltról működő, piros színű, külső megvilágítással rendelkező fedélzeti óra, számlapján „K” jelöléssel
  • Foszforeszkáló számlappal és mutatókkal, a számlapon „B” jelöléssel

A „B” jelölésű órát sokszor külső piros fényű világítással látták el, ugyanis a foszforeszkáló mutatók hamar „lemerültek”.

Az óra számlapján két segédszámlap található, 12 óránál a repülési időt mérő segédszámlap, 6 óránál pedig a 60 perc gyűjtő stoppermechanizmus segédszámlapja.

A hátoldalon található az óra típusmegjelölése cirill betűkkel, a már említett korrigáló szerkezet, vízhatlan, menetes kupakkal lezárva, a tápfeszültség csatlakozója és a konzolos beépítéshez szükséges rögzítő pánt is.

A műszer pontos méretei: 91.4 * 85 * 77 mmA kronográf rendszeresítésre került az AN-26; YAK-52; L-39; MI-8 és MI-24 típusú légi járműveken.

Az óra a www.lhsn.hu weboldal tulajdonában van.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.