Épületharcászat a Romvárosban

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos/NAPLÓ

Mintegy nyolcvan magyar, szerb és amerikai katona hajtott végre közös város és épületharcászati kiképzést a „Neighbours” azaz Szomszédok 2018 elnevezésű többnemzeti gyakorlaton.

Magyarország biztonságpolitikájának fontos alapelve, hogy támogassa szomszédjai európai integrációját, ennek keretében pedig már hosszú évek óta folyik a szerb és magyar haderő között együttműködés különböző szinteken és formában. Ennek az együttműködésnek része az évenként, most épp hazánkban végrehajtott csereszakasz felkészítés, melynek lényege, hogy egy béketámogató műveletet feldolgozó gyakorlat keretében gyakorolják a résztvevő nemzetek a közös együttműködési képességet és katonai eljárásrendeket.

A gyakorlatot 2009 óta rendezik meg a házigazda szerepét felváltva Szerbia és Magyarország látja el, öt éve pedig csatlakozott a kiképzéshez az Ohio Nemzeti Gárda is, a partnerség erősítése és az együttműködés fejlesztése érdekében.

A jó szomszédság jegyében „Szomszédok” elnevezést viselő gyakorlaton az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának katonái vesznek részt a kezdetek óta, így idén is velük együtt gyakorolhatták a külföldről érkező katonák a város és épületharcászat fortélyait. A bemutatott fiktív harcászati helyzetben a magyar szerb és amerikai lövészkatonák beépített területen vívtak harcot az ellenerővel, az újdörögdi romváros nyújtotta valósághű környezetben.

Az esemény bemutató napján részt vett Ruszin Romulusz dandártábornok a Bocskai Lövészdandár parancsnoka, John C. Harris vezérőrnagy az Ohio Nemzeti Gárda parancsnokhelyettese és Nikola Stojkovic alezredes, a szerb haderő 1. Gépesített Dandár parancsnokának műveleti helyettese is, akik a látottak alapján valamennyien megelégedettségüket és köszönetüket fejezték ki a sikeresen együttműködő katonáknak, mint mondták nem különböző nemzetek katonáit látták harcolni, hanem együtt és egységben dolgozó csapatokat.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.