A rendszer 75-80%-os védettséget nyújt

Szerző: Horváth Bence ; Fotó: Internet

Három fontos része ismert hazánkban a Mil helikopterek védelmi rendszerének, ezek a következők: ASZO-2V (infracsapda) kazetta, SZOEP-V1A infrafejes, hőkövető rakéták összezavarására kifejlesztett eszköz, és az EVU kiömlőárnyékoló rendszer.

Az ASZO-2V a Föld-levegő hőkereső rakéták elleni védelemre szolgáló aktív berendezés.
Működési elve: A helikopter pilótája – miután a helikopter besugárzásjelzői infrafejes hőkövető rakétát észlelnek – megkezdi az LO-56-os, magas hőfokon égő ún. „infracsapdák” kilövését, melyek a támadott helikopter közvetlen környezetében a legintenzívebb hőforrás révén megzavarják a támadó eszközt, egyszerűbben fogalmazva „elcsalják” a helikopter közeléből a rakétát.

A SZOEP-V1A (oroszul: „Sztancija Optiko-Elektronnih Pomeh”) a sokszor csak elektrooptikai „diszkólámpának” nevezett, az infrafejes, hőkövető rakéták összezavarására kifejlesztett eszköz is egy aktív (védelmi) berendezés.
Működési elve: a támadó hőkövető rakétát felmelegített infranyalábokkal megzavarja, melyet a berendezés a helikopter közvetlen közelébe, de különböző távolságokra szór szét.
(A hazánkban rendszerbe állított L-166V-11E kódjelű, „Iszpanka” becenevű eszköz a SZOEP-V1A „Lipa” korszerűbb, úgy szint elektrooptikai elven működő berendezés testvére.)

Az EVU (oroszul: Ekranno Vihlopnoje Usztrojsztvo, jelentése: kiömlőárnyékoló rendszer) a Föld-levegő hőkereső rakéták elleni védelemre szolgáló passzív berendezés.
Működési elve: Elsődleges célja a helikopter legfőbb hőforrásának, a hajtómű kiömlők gázainak álcázása, elrejtése a hőkereső (infrafejes) rakéták elől. Az EVU menetszéllel keveri a forró gázokat (erre szolgál a menetiránnyal merőleges, 7db bordával ellátott függőleges felület), megváltoztatja a gázok kiáramlási irányait, melyek így a forgó rotorlapátokra (rotorszélre) áramlanak, mely ezt szétteríti, és egyben le is hűti. Összességében tehát a berendezés leárnyékolja a forró kiömlő környékét, így nyújtva kisebb hőfelületet a támadó rakétáknak.

Összegzés: A három védelmi berendezés összes súlya nem sok (EVU 66kg, ASZO betöltve 50kg, Lipa/Iszpanka 25kg), de a védelemre kifejtett hatása léptékrendekkel nagyobb – az afganisztáni tapasztalatok szerint 75-80%-os védettséget nyújtott a helikoptereknek a három eszköz egységes alkalmazása a vállról indítható (pl.: Stinger) rakéták ellen. A hatékonyságot illetően a harmadik eszköz, a Lipa/Iszpanka nyújtotta a leghatásosabb védelmet a hőkövető rakéták ellen – úgy szint az afganisztáni tapasztalatok szerint.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.