Miniszteri évértékelő és feladatszabó értekezlet Budapesten

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Benedek Levente

IMG_45172013. január 31-én délelőtt 10 órai kezdettel tartott évértékelő és feladatszabó értekezletet Hende Csaba honvédelmi miniszter Budapesten a Honvédelmi Minisztérium II. objektumában.

A miniszter röviden summázta az elmúlt évet:

„Kedves vendégeink, tábornok és tiszturak, altisztek, honvédek, tisztelt állománygyűlés! 2012-ben helyt álltunk!”

Kiemelte, hogy rendkívüli gazdasági helyzet ellenére talpon tudott maradni a honvédség, elvégezte munkáját, amit a nemzet rábízott, azokkal az eszközökkel, amit ehhez a rendelkezésükre bocsátott.

Az eseményen a Magyar Honvédség minden alakulatának parancsnoka részt vett, így Lamos Imre dandártábornok az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis vezetője is jelen volt.

IMG_4524

A miniszteri értékelő fontosabb gondolatai a légierő tekintetében:

Megszületett a következő 10 évre szóló forrásprognózis! Ez rögzíti, hogy a kormány 2015-ig garantálja a katonai költségvetés nominális összegének szinten tartását, majd ezt követően évente a GDP 0,1 %-val emeli azt.

A szaktárca vezetője elmondta, az ország gazdasága jelenleg ezt a terhet tudja vállalni és minden körülmények között vállalni is fogja, ezzel pedig a honvédelem jövője tervezhetővé válik.

„A képességcsökkenés korszakának egyszer s mindenkorra vége!

Rövidtávon a cél megőrizni a képességeket, hosszútávon lépésről lépésre lecserélni a kifutó fegyverzetet és felszerelést, megteremteni a honvédelem ellátásának méltó körülményeit.

IMG_4470

Hosszútávon a cél visszanyerni mindazon képességeket is, amelyekre a magyar haza fegyveres védelméhez szükség van, szükség lehet.

Kemény és elkötelezett munkával évről évre a lehetséges módon és mértékben növelni fogjuk a honvédség képességeit!” – mondta Hende Csaba.

Pozitívumként rögtön ez után megemlítette, hogy a kormány 2013-ban túl is megy az önmaga által vállalt kötelezettségen, ugyanis hozzávetőlegesen 3%-kal, azaz több mint 7 milliárd forinttal növeli a honvédelmi költségvetés összegét 2012-höz képest. Ennek megfelelően a honvédelmi költségvetés kiadási főösszege 2013-ban 241 milliárd 367 millió forint. Ez a GDP 0,8%-a.

A miniszter úgy fogalmazott, a honvédelem rendszerekből áll össze melyek fogaskerékként kapcsolódnak egymáshoz. Kiemelve néhány ilyen fogaskereket, megemlítette a medinai 3D radarállomás építését és annak hosszú politikai huza-vona utáni sikerességét, a legmodernebb fegyverrendszerünk, a Gripen repülőgépek jelentős megerősödését, az ezzel kapcsolatos szerződés rendkívül kedvező módosítását – ugyanis a második 10 évben fele annyiba kerülnek ezek a csúcskategóriás gépek, mint az előző 10 évben – valamint levegő-levegő éleslövészet is végrehajtásra került velük évtizedek óta először a 2012-es évben…IMG_4498

Külön kiemelt figyelmet kapott az értékelőben a helikopter képesség kritikus állapotának megoldása is. A miniszter kijelentette:

„2013 rendkívül komoly feladatot hoz számunkra. Keresztül kell vinnünk a rendszerváltoztatás óta az egyik legnagyobb képességfejlesztés, a nemzeti helikopter képesség megerősítésének döntő lépéseit.

A helikopter képességnek békében és éles helyzetekben egyaránt komoly jelentősége van.

Helikopter nélkül érdemben nem mozdulhatnak szárazföldi erőink és nem tudunk megfelelni a katasztrófahelyzetek kihívásainak sem. Legyen szó árvízről, legyen szó tűzvészről, ipari katasztrófáról vagy bármi másról.

Ezt a problémát az idei évben, így vagy úgy de meg kell oldanunk!”

IMG_4509

Sajnos ennek konkrét módjáról továbbra sem adott tájékoztatást a katonai vezetőknek, csupán annyi tudható hogy több járható út is lehet. Vagy felújítják a régi szovjet gépeket, vagy használtakat vásárolnak, vagy esetleg újakat…

Az idei év továbbra is zárolásokkal, feszített, takarékos gazdálkodással folytatódik, így kizárólag a legfontosabb feladatokra a honvédség és az állam érdekeit figyelembe véve költhetnek a parancsnokok és a minisztérium.

Végezetül pedig a fontosabb gondolatok között Hende Csaba kijelentette, hogy a honvédségnek be kell kapcsolódnia az ország gazdaságának vérkeringésébe, persze a maga módján és eszközeivel.

_MG_3662

Így tovább folytatódik a használaton kívüli honvédségi ingatlanok visszajuttatása a nemzetgazdasági vérkeringésbe, valamint megkezdték annak tervezését is, hogy a katonai repülőtereket miként lehetne átalakítani a kölcsönös előnyök jegyében úgy, hogy azok a polgári teher és személyszállításban is részt vehessenek.

A továbbiakban említésre került még a HADIK-terv végrehajtása, a tartalékos rendszer fontossága, valamint a honvédség és a civil társadalom kapcsolatának erősítése is melyet valósághű kommunikációval és egy új kezdeményezéssel a Honvédelmi Kötelék létrehozásával kívánnak folytatni ebben az évben.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.