Előléptették a Helikopter Bázis egykori parancsnokát

Forrás: www.honvedelem.hu

Altábornaggyá léptette elő – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – március 4-én dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke Orosz Zoltán vezérőrnagyot, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesét. Orosz tábornok harminchét éves szolgálati viszony után viselheti zubbonyán a háromcsillagos generálisi parolit.

 

Harminchét évvel ezelőtt, 1974-ben öltötte magára a Magyar Néphadsereg egyenruháját Orosz Zoltán. Szolnokon, a Repülőműszaki Főiskolán, majd Moszkvában, a Frunze Katonai Akadémián sajátította el a helikopter-vezető és a technikusi szakmát.

Közel négy évtizedes pályafutása alatt szolgált Szentkirályszabadján, Szolnokon, Székesfehérváron, és az elmúlt évben pedig Budapesten. Pályafutását másodpilótaként kezdte, ma pedig már – hamarosan egy éve – a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese.

Helikopter-vezetőként több mint háromezer repült órával büszkélkedhet. Alaptípusa a Mi–2-es és a Mi–8-as szállító-helikopter, amiről később az Mi–17-esre is átképezte magát. Sőt, már Szolnok helyőrségparancsnokaként és dandártábornokként arra is vállalkozott, hogy megszerzi a Mi–24-es harcihelikopter-pilóta minősítést. Jártasságát a mai napig fenntartja, a katonák sokszor találkozhatnak vele Szolnokon, amint éppen a felszálláshoz készülődik, vagy leszállás után vizsgálja át a forgószárnyast. Kevesen tudják róla, de az elmúlt évtizedekben An–26-os repülőgépre is megszerezte a szakszolgálati engedélyt.

A katonai szakma mellett mindig nagy figyelmet fordított a kulturális tevékenységekre is. Ő volt az, aki Szolnokon megalakította a Tiszti Kaszinó Honvéd Hagyományőrző Egyesületet. Majd később, amikor már az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnökeként szolgált, Székesfehérváron is létrehozta ezt az egyesületet. Szolnoki helyőrségparancsnok korában ő érte el, hogy a helikopterbázisnak is helyet adó laktanyát az első világháború hős magyar pilótájáról, Ittebei Kiss József hadnagyról nevezzék el. Ugyancsak az ő érdeme a pilóta életét bemutató, a Levegő lovagjai című könyve megjelentetése is.

Orosz Zoltán altábornaggyal mindig szerettek együtt dolgozni az újságírók. Egyrészt nem lehetett olyan kéréssel fordulni hozzá, amelyet ne tudott volna „perceken belül” teljesíteni, és minden márciusban, a magyar sajtó napja alkalmából meghívta a katonai és a civil sajtó munkatársait. Ráadásul az Alföld fölötti helikopteres sétarepüléseken mindig ő ült a forgószárnyas pilótájának ülésében.

Altábornaggyá történt előléptetése alkalmából a katonai sajtó munkatársai szívből gratulálnak Orosz Zoltán tábornoknak!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.