Sz-5 és Sz-8 földi célok elleni nem irányított repülő-fedélzeti rakéta

Az Sz-5 57mm-es rakéta igen egyszerű felépítésű. A rakétatest 55 mm átmérőjű acélcsőből készült. Elöl erre van rögzítve a robbanótöltet a V–5M vagy V–5M1 csapódó gyújtóval. A rakétatest hátsó részén a fúvócső található, amely körül a stabilizátorszárnyak vannak elhelyezve. A rakéta forgás-stabilizált, repülés közben percenként 1500 fordulatot tesz meg a hossztengelye körül. Szilárd hajtóanyagú rakétahajtóművel rendelkezik. A hajtómű égési ideje 1,1 másodperc, ez idő alatt a rakéta kb. 300 métert tesz meg, a hajtómű kiégése után a rakéta ballisztikus pályán repül tovább. A rakétákat több indítócsöves blokkban hordozzák a helikopterek. A Magyar Honvédség 16 és 32 indítócsöves rakétablokkokat használ, UB–16–57 és UB-32-57 típusmegjelöléssel, mely 2-2 blokkot jelent a Mi-24-es harcihelikopternél és a Mi-8-as szállítóhelikopternél valamint 3-3 blokkot a Mi-17-es szállítóhelikopternél. Indítását a helikopter pilótája végzi az erre rendszeresített célzó berendezéssel a pilótafülkében.

  • Hossz: 830 mm
  • Rakétatest átmérője: 57 mm
  • Stabilizátorszárnyak fesztávja (nyitott állapotban): 230 mm
  • Induló tömeg: 3,86 kg
  • Harci rész tömege: 1,08 kg
  • Szórás: a repülési távolság 0,35%-a
  • Maximális hatótávolság: 2000 m
  • Alkalmazási magasság: 100–15 000 m

Ennek modernizált változata az Sz-8 nem irányított rakéta

A területcélok leküzdésére szolgáló 80mm-es fegyver tucatnyi változatát fejlesztették ki, amelyek főleg a harci részük tekintetében különböznek. Létezik repesz, romboló, kumulatív, világító, füstképző, acélnyilakat szétszóró, radarzavaró stb. változata is. Közös jellemzőjük a rövid égésidejű, szilárd tüzelőanyagú rakétahajtómű és a kinyíló stabilizáló vezérsíkok. Az Sz-8 rakéták 1,2-4 km közötti távolságból indíthatók. Induló tömegük 11,3-15 kg, harci részük 3,6-7,5 kg, hosszuk 1,4-1,6 méter, égésvégi sebességük pedig 474-650 m/s közötti, változattól függően. A rakéta a Mi-24-es harcihelikopteren 2 rakétakonténerből indítható összesen 40 db rakétával.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.