Sugárfelderítő konténer

Ugyan nem sorolható a fegyverzet közé, de rendszeresített eszközről van szó.

A magyar Gamma Műszaki Zrt. által fejlesztett és gyártott légi nukleáris sugárzásmérő berendezés alkalmas sugárszennyezett területek felderítésére, pontszerű sugárforrás felkutatására, illetve ezen belül is a különféle sugárzó anyagok koncentrátumának a meghatározására. Ennél fogva a berendezés képes egy esetleges nukleáris baleset következményeinek a felmérésére, valamint terrorveszély fenyegetése esetén bármilyen rejtett sugárzó anyag bemérésére, amelyet például illegális csempészés útján kívánnak mozgatni az országban.

A berendezés megfelelő működésének feltételei a következők: Olyan repülőeszközre kell felfüggeszteni, amely képes a szennyezett terület felett minimális, 50- 100 méteres magasságban viszonylag alacsony, 100-150 km/h-s sebességgel elrepülni. Ilyen feladatra jelenleg hazánkban a helikopter a legalkalmasabb eszköz. A rendszerben álló Mi-8/17/24 gépek közül pedig egyedül a legutóbbi, vagyis a Mi-24-es az egyetlen olyan helikoptertípus, amelynél megoldott a hermetizálható pilótakabin révén a gépben ülő személyzet sugárzás elleni védelme.

A MH 86. Szolnok Helikopterbázis állandó, 24 órás sugárfelderítő készültséget ad. Katasztrófa esetén egy konténerrel felszerelt Mi-24-es képes azonnal a helyszínre sietni, és a berendezés segítségével felmérni a sugárzás mértékét.

A konténer felépítése:

A konténerben két nukleáris detektor, GPS-vevő, barometrikus magasságmérő és egy adatgyűjtő található, amely képes fedélzeti adatgyűjtő- és kiértékelő programmal ellátott kézi számítógépnek adatot küldeni, vagy a memóriájába elraktározni.

Az előbbiek alapján a felderítés elvégezhető úgy is, hogy nincs a fedélzeten felderítő személyzet és számítógép. A gyűjtött adatok a felderítés végeztével olvashatók ki az adatgyűjtőből, ilyen esetekben a kiértékelés a földön történik.

A konténerben ki van alakítva a rádióadó helye is arra az esetre, ha földi állomás számítógépe felé kell valós idejű, úgynevezett on-line megoldással küldeni az adatot. További lehetőségként opcionálisan a konténerbe videokamera is beszerelhető, aminek segítségével felvételeket is tárolhat vagy küldhet a konténer a felderíteni kívánt területekről.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.