Bemutatók a biztonságért

Forrás: honvedelem.hu

  Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) adott otthont az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv (OBEIT) gondozását végző Felsőszintű Munkacsoport (FMCS) idei harmadik ülésének, szeptember 22-én, csütörtökön Székesfehérváron. A délelőtti szakmai tanácskozást délután statikus és dinamikus bemutató követte, majd a rendezvény gyakorlati konzultációval ért véget.

A honvédség vezetése a MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál és a MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központnál rendszeresített, a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) részét is képező, újonnan rendszeresített atom-biológiai-vegyi (ABV) védelmi eszközökből statikus és dinamikus bemutatót szervezett, az FMCS ülésén résztvevő szakértők részére.

Az érintetteknek – tűzoltóknak, katasztrófa- és polgári védelmi szakembereknek először Molnár László ezredes, az MH ÖHP katasztrófavédelmi főreferense tartott rövid tájékoztatót. Mint elhangzott, a rendezvény egyik fontos célja az, hogy a katasztrófahelyzetekben tovább javuljon a különböző szervek, szervezetek együttműködése.

A bemutató főbb eszközei között szerepelt egy Mi-24-es harci-helikopter, amely a légi-sugárfelderítő képesség egyik legfontosabb eleme. A forgószárnyas háborús helyzetben, és ipari nukleáris balesetek után egyaránt a terep sugárfelderítésének elsődleges eszköze. A légi-sugárfelderítés gyorsabb, sokkal kevesebb időt igényel, mint a földfelszíni mérés. A mérésekből begyűjtött információkat, az Ágazati Információs Központban dolgozzák fel.

A légi-sugárfelderítés egyik fő célja, hogy támpontot nyújtson egy-egy terület radioaktív szennyezettsége összetételének becsléséhez. Ezt a tevékenységet hazánkban a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi rendszerében a Légi Sugárfelderítő Csoport hajtja végre. Ez a csoport a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) készenléti szolgálatához tartozik és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományában teljesít szolgálatot.

A Mi–24-es helikopter – mint a dinamikus bemutatón a jelenlévők is nyomon követhették a monitorokon – a szennyezett terepszakasz felderítését 150–200 méteres repülési magasságon, 150–180 km/órás sebességgel végezte. A gépre erősített légi sugárfelderítő konténert a Gamma Műszaki Zrt. fejlesztette ki. A konténerben egy dózisteljesítmény-távadó, egy intelligens szcintillációs nukleáris detektor és egy adatgyűjtő egység található. Az adatok folyamatosan érkeztek a helikopterről.

Ezt követően a különböző földi eszközökről, rendeltetésükről, használatukról Szombati Zoltán mérnök ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka tájékoztatta a jelenlévőket, majd egy dinamikus bemutatót láthattak. Ennek során a vegyivédelmi katonák bemutatták, miként hajtanak végre egy kitelepítést követő kimenekítést a veszélyeztetett zónából, majd hogyan mentesítik a védőöltözetet viselő lakosokat, és a szennyezett eszközöket, járműveket.

Ugyancsak megtekinthették a jelenlévő szakemberek a VSBTR–80 páncélozott ABV felderítő harcjárművet. Ennek az eszköznek a rendeltetése a tömegpusztító fegyverekkel mért csapások és következményeik, valamint a szennyezett területek ABV-felderítése. A harcjármű rendelkezik sugárfelderítésre, vegyi felderítésre, és mentesítésre használatos eszközökkel is. A zászlóalj mentesítő berendezés a mérgező harcanyagokkal, radioaktív anyagokkal szennyezett, illetve biológiai anyaggal fertőzött alkalmazási területen tevékenykedő alegységek állományának részleges, és főbb technikai eszközeinek teljes mentesítésére használható.

Bemutatkozott a rendezvényen a Magyar Honvédség HAVARIA Laboratóriuma is. Az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ részét képező laboratórium rendeltetése vegyi és radiológiai minták vétele, hadműveleti azonosítása. Nagy érdeklődést váltottak ki azok a korszerű amerikai műszerek, valamint magyar fejlesztésű vegyi sugárfelderítő eszközök, amelyek egy része biológiai felderítésre is alkalmas. A NATO-kompatibilis eszközök nagy előnye, hogy alkalmasak a mért adatok azonnali továbbítására is.

A késő délutánig tartó rendezvény helyszíni konzultációval és tapasztalatcserével zárult

Videó-összeállítás az eseményről és még több fotó ITT!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.