40 éve történt helikopterkatasztrófára emlékeztek Szentkirályszabadján

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Negyven évvel ezelőtti helikopterbaleset áldozataira emlékeztek az egykori szentkirályszabadjai katonai repülőtéren, az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred egykori katonái.

1981. május 4-én a 927-es oldalszámú Mi–8T típusú szállítóhelikopter este 11 óra előtt nem sokkal bonyolult időjárási viszonyok között éjjeli kiképzési repülés során, leszállás közben a földnek csapódott, kigyulladt és kiégett, a katonai repülőtér déli pályavégénél, a leszálló iránytól mintegy 300 méterre, nyugatra. A baleset következtében a személyzet Szikora Miklós alezredes gépparancsnok, Szabó Gábor alezredes oktató és Kozsahuba György törzsőrmester fedélzeti technikus életét vesztette.

A baleset évfordulóján hosszú évek óta először szerveztek az egykori katonatársak megemlékezést a helyszínen. Vida Károly nyugállományú ezredes, fedélzeti mérnök a helyszínen emlékező beszédében elmondta, bajtársaik halála értelmetlen halál volt. Az akkori rendszer nem tette lehetővé, hogy beszéljenek róla, a repülésre az időjárás szinte teljesen alkalmatlan volt, mégis a levegőbe kellett emelkedniük a helikoptereknek. A baleset olyan sűrű ködben történt, melyben gyakorlatilag alig néhány métert lehetett csak látni.

Vida Károly kiemelte három katonatársuk feladatteljesítés közben vesztette életét. Mint fogalmazott: ez a mi történelmünk, ők a mi hőseink, barátaink és kollégáink voltak, azt szeretném, hogy amíg csak élünk emléküket ne feledjük és tegyünk meg mindent, hogy az utánunk következők se feledjék.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.