Ötven éles riasztást kaptak

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Rozgonyi Cecília, Horváth Ádám

Négy JAS-39C Gripen vadászrepülőgép, a szükséges kiszolgáló eszközök, felszerelések és közel százfőnyi magyar katona látta el május elseje óta a balti országok légtérrendészeti feladatait immáron másodszor.

Észtország, Lettország és Litvánia 2004-es NATO csatlakozása óta, a kollektív védelem jegyében, a szövetséges országok garantálják a három balti ország légterének biztonságát négy hónapos váltásokban, így május és szeptember között a magyar katonák és a Magyar Honvédség eszközei látták el ezt a feladatot vezető nemzetként Spanyolországgal és Nagy-Britanniával közösen, a litvániai, siauliai repülőbázison.

A légtérrendészeti feladatok során az adott országok légterét szabálytalanul megközelítő, vagy átlépő különböző típusú repülőeszközök elfogása, azonosítása, a légtéren való át, vagy ki kísérése a feladata a védelmező erőknek. A négy hónap során a magyar Gripen vadászrepülőgépek és személyzetük 534 repült órát töltöttek a levegőben, ezek között volt több gyakorló riasztás, valamint ötven éles elfogási feladat is. Ezek során a legkülönbözőbb típusú repülőgépekkel találták szemben magukat a magyar pilóták, így An-12, An-24, An-26, Tu-134, Tu-154, Tu-214R, IL-18, IL-20, IL-22, IL-38N, IL-76, A-50U, Tu-142M, Su-24M/MR, Su-27P, Su-30SM, Su-35S és Su-34-es típusokkal találkoztak.

A légtérrendészeti feladat végeztével az állomány és a technikai eszközök hazatelepítése is megtörtént, kedden hazatelepült az MH Pápa Bázisrepülőtérre, mint ideiglenes repülőterükre, a kecskeméti felújítások végett a négy Gripen vadászrepülőgép – számolt be róla az LHPA Spotter Team -, szerdán pedig a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a honvédség 604-es oldalszámú Airbus A319-es szállító-repülőgépével hazaért a személyi állomány is.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.