Harcászati gyakorlat Újdörögdön

Szerző; fotó: Balogh Ákos

A 2009. június 22-26-a között megrendezett „Légi roham 2009” összhaderőnemi zászlóalj szintű harcászati gyakorlat elérkezett utolsó záró akkordjához. A Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere, Dr. Szekeres Imre és Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke a Magyar Honvédség újdörögdi kiképzőbázisára látogatott, ahol tájékoztatót tartott a gyakorlat fontosságáról és céljáról Lamos Imre dandártábornok, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, valamint kiemelte hogy reményei szerint felújításra, modernizációra kerülnek majd a honvédség helikopterei, melyek üzemidejük végéhez közelednek.

A megrendezett gyakorlat fő célja a gépszemélyzetek képességeinek fejlesztése az együttműködés végrehajtására missziós tevékenységben valamint felkészítése városharci szituációk során alkalmazható katonai műveletek végrehajtására. A különleges gyakorlaton részt vett a MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalja és a MH Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj is, hogy a harc során alkalmazott légi manővereket összehangolhassák a területzáró, és megtisztító szárazföldi erőkkel. Az előadást egy dinamikus bemutató követte.

Az eddigi missziós tapasztalatok, események alapján egy fiktív harcászati helyzetet teremtetek a kiképzőbázis romvárosába. „Alpia” ország egyik tartományát kellett megvédenie, és megtisztítania a különleges erőknek egy komoly 200 fős fegyveres csoporttal rendelkező hadúr támadásával és terrorcselekményeivel szemben, továbbá a város székházában tartózkodó magas rangú tisztségviselőket kellett kimenekítsék a kiemelt kockázatú műveleti területről.

A hadművelet sugárforrást tartalmazó úgynevezett „piszkos” bombák légi felderítésével kezdődött, melyet egy Mi-24-es harci helikopterre szerelt sugárfelderítő eszközzel végeztek el. Mindez azért fontos, hogy a városba küldött erőket ha kell fel tudják készíteni az esetleges radioaktív anyagok eltávolítására is. Ezután került bevetésre az összhaderőnemi alkalmi harci kötelék melynek küldetése a tartomány biztosítása volt, a fenyegetettséget jelentő erőkkel szemben. A város körkörös védelmét biztosító tűzcsoportokat 6 darab Mi-24-es harci helikopter juttatta ki, egy előretolt földi repülésirányító közreműködésével. A csapatok kihelyezése után két harci helikopter a város tűztámogatását látta el. Miután a szárazföldi páncéltörő rajok, mesterlövész csoportok és aknavető rajok elfoglalták állásaikat három darab Mi-17 típusú közepes szállítóhelikopter a kijelölt leszállóhelyeken megerősített gyorsreagálású szakaszokat juttatott a város épületeibe.

A várost védő csapatok tűzharcba kerülnek az ellenséges harcelőőrssel amit a magas szinten kiképzett rátermett gyalogosok sikeresen visszavernek. A csapatok lőszerutánpótlását külső függesztményként egy harci helikopter juttatta el a városba. A feladat végéhez közeledve újabb szállítóhelikopteren érkezett a különleges műveletei részleg, melynek feladata a tisztségviselők kiemelése volt egy speciális „SPICE ROPE” technikával.

Végezetül a városban maradt többi csapatot is kiemelték a harci és szállító helikopterekkel. Koller József alezredes a Szolnoki Helikopter Bázis parancsnok-helyettese a feladat sikeres végrehajtását jelentette Dr. Szekeres Imrének.

A statikus bemutatón a Miniszter Úr személyesen gratulált a harci esemény sikeres lebonyolításához bevetett műveleti csoport tagjainak, és a felhasznált haditechnikai eszközök állapotáról és használhatóságáról érdeklődött, informálódott a csapatok tagjaitól, hiszen Ők azok akik a mindennapos használat során komolyabb tapasztalatokkal rendelkeznek róluk.
A gyakorlat végeredményeként megállapítható, hogy a Magyar honvédség katonái jól felszereltek, megfelelő kiképzésben részesültek és képesek egy esetleges NATO feladat végrehajtására is.

A gyakorlati napokon készült fotóinkat IDE kattintva érhetitek el!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.