Svédország helyett inkább nálunk gyakorolnának a pilóták

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

2021–ben Magyarországra, az MH Pápa Bázisrepülőtérre települ a jelenleg Svédországban működő helikopter harcászati oktató képzés.

Egy nemrég megjelent riportban fogalmazott úgy Gadó Imre alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnok-helyettese, hogy: egy fontos esemény lesz a pápai bázisrepülőtér életében. 2021-ben helikoptervezetők, illetve helikopter kiszolgáló személyzet képzése lesz itt nálunk.

Bár a riport készítője, úgy tudta a Magyar Honvédség által, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megvásárolt, új Airbus Helicopters H145 és H225 típusú helikopterekre történő képzés kezdődik a pápai repülőtéren, érdeklődésünkre a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztálya azonban elmondta: a svédországi helikopter harcászati oktató képzés áttelepül hazánkba. Ennek két oka van: a FIRE BLADE 2017 helikopter harcászati gyakorlat megrendezése és lebonyolítása annyira jól sikerült a pápai repülőtéren, hogy minden résztvevő újra Magyarországon szeretne gyakorolni és kiképzést folytatni. A másik, hogy a svédországi kiképző központ időjárási körülményei, valamint az oda- és visszatelepülés költségvonzatai ugyancsak egy másik európai gyakorlótérre való áttelepülés igényét vetették fel.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt működő svédországi képzés, új helyszínre, hazánkba költözik, ahol nem helikopter típusokra történő képzés zajlik, hanem a különböző típusú, és nemzetiségű haderők helikopter személyzetei harcászati kiképzést kapnak.

A tervezett kiképzési rendezvény indító, tervezői konferenciája már lezajlott, a végleges program, a résztvevő erők és egységek száma viszont csak a későbbi tervezői konferenciák során alakul ki. A képzést az Európai Védelmi Ügynökség nagy tapasztalattal rendelkező kijelölt oktatói végzik majd, valamint felkérnek, illetve felkérhetnek több országot arra, hogy a mesteroktatói közül küldjön néhányat a feladatok, elméleti és gyakorlati oktatás végrehajtására.

Mindehhez a pápai repülőtéren a feltételek, a személyi állomány és a repülőeszközök elhelyezése és kiszolgálása adottak és igen kedvezőek, valamint a Veszprém-Várpalota közeli, Központi Gyakorlótér is könnyen elérhető, ahol számos feladat valós végrehajtása is lehetséges. Így 2021-től tovább növekszik a térség légterének katonai használata. Öröm az ürömben, hogy a megnövekedő légiforgalom az jelenti, joggal lehetünk büszkék arra, hogy Magyarország, a Magyar Honvédség nemzetközi szinten is megállja a helyét és képes arra, hogy egy nemzetközi harcászati helikopteres képzés otthonául szolgáljon.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.