A gyár 2022 közepén kezdi meg működését

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: LHSN.HU Archív

Magyarország Kormányának vezető tisztségviselői, valamint Franciaország és Németország diplomáciai képviselőinek jelenlétében írta alá a vegyesvállalat alapításának dokumentumait Bruno Even, az AIRBUS Helicopters vezérigazgatója és Kun Miklós, a Magyar állami tulajdonú Nemzeti Légiipari Projekt Kft. ügyvezetője pénteken Budapesten. A közös cég neve AIRBUS Helicopters Hungary Kft. (AHH), telephelye Gyulán, az ipari parkban lesz.

A hosszú távú együttműködés jegyében az AHH működtetését a világszerte elismert helikoptergyártó végzi, míg a magyar állam 30 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az új vállalkozásban. A zöldmezős beruházás keretében létrejövő gyártóüzem precíziós alkatrészeket állít elő helikopterek dinamikus rendszeréhez és sárkányszerkezetéhez az Airbus Helicopters teljes termékportfoliója számára. A 14 ezer négyzetméteres létesítmény a tervek szerint 2022 közepén kezdi meg működését. – tájékoztatta lapunkat a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága.

Mint megtudtuk:

„A közös vállalkozás révén magas hozzáadott értéket képviselő high-tech ipari tevékenység veszi kezdetét Magyarországon, mely hozzájárul gazdaságunk sokoldalúbbá tételéhez s egyúttal annak a kormányzati célnak a megvalósulásához, hogy helyreállítsuk és fejlesszük védelmi ipari portfoliónkat. Biztos vagyok benne, hogy az AIRBUS megjelenése további befektetéseket segít elő Gyulán, illetve a térségben, ezáltal Békés megye már rövid távon is a magyar légiipari klaszter központja lehet” – fogalmazott az aláírás kapcsán Maróth Gáspár védelmi modernizációért felelős kormánybiztos.

„Miután a Magyar Honvédség számára H225M és H145M helikoptertípusok beszerzéséről született döntés, a vegyesvállalat létrehozása a Magyarország és az Airbus közötti partnerség megerősítésének újabb mérföldköve” – nyilatkozta Bruno Even az Airbus Helicopters vezérigazgatója. „Az Airbus számos nemzetközi helyszínt vizsgált meg az üzem létesítésére, de a magyar kormány együttműködő hozzáállásának köszönhetően végül Gyula mellett döntöttünk. Meggyőződésem, hogy ez a gyár pozitívan járul hozzá Magyarország gazdaságához, és fokozza az Airbus termékeinek versenyképességét” – mondta.

Az Airbus Helicopters létesítménye várhatóan újabb lehetőségeket teremt a térségben. Magyarország Kormánya arról döntött, hogy fémipari felületkezelő képesség létrehozásával és a szakképzési célú Magyar Repülőgépipari Akadémiával támogatja azt. Az új üzem beszállítójaként a 100 százalékban Magyar állami tulajdonú STU Repüléstechnológiai Felületkezelő Kft. is megkezdi tevékenységét a gyulai ipari parkban. Olyan felületkezelési szolgáltatásokat nyújt majd, melyek kulcsfontosságúak a gyártási folyamatban.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.