Infracsapdával gyakorolnak majd a pilóták

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Horváth Ádám

Infracsapdát szórnak JAS-39 Gripen vadászrepülőgéppel jövő héten csütörtökön, a honvédség tatárszentgyörgyi lőterén, derül ki a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályának tájékoztatójából.

A rendkívül látványos művelet a laikusok számára nem mindig hoz osztatlan sikert, nemrégiben például földönkívüli jelenségnek hitték a fényes infracsapdákat dobáló repülőgépeket, így külön szerencsés, hogy erre most előre felhívja a figyelmet a szaktárca.

A repülőgépek infracsapdái egyébként többre hivatottak mint, hogy légibemutatók során, vagy gyakorlások alkalmával elkápráztassák a repülésbarátokat. Az eszköznek komoly szerep jut a repülőgép önvédelme során. A kilőtt magas hőfokon izzó infracsapdák az ellenség által indított infravörös önirányítású rakétákkal szemben nyújtanak védelmet, méghozzá úgy, hogy a repülőgép közvetlen közelében szétszóródó csapdák megzavarják az érkező rakéta által érzékelt cél hőképét, emellett a repülőgépnek van lehetősége olyan kitérő manőver végrehajtására melynek következtében a rakéta nem talál célba.

Jövő héten csütörtökön tehát mindenki legyen résen Tatárszentgyörgy közelében és ne ijedjen meg, elvileg nem az idegenek érkeznek látogatóba…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.