A repülőgép végül biztonságosan leszállt

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Rozgonyi Cecília

Kényszerleszállást hajtott végre a Finn Légierő egyik C-295 CASA típusú szállítórepülőgépe a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kedden 10 óra 30 perc magasságában, miután információink szerint a repülőgép személyzete füstöt észlelt a fedélzeten.

Az eset miatt úgy tudni a Magyar Honvédség Légi Kutató-Mentő Szolgálatának helikopterét is riasztották, mely a szállítórepülőgép biztonságos földetéréséig állt készenlétben, hogy egy esetleges komolyabb baleset során azonnali segítséget tudjon nyújtani.

A kényszerleszállással kapcsolatban a közösségi médiában megjelent hírek szerint kiderült, hogy a finn katonai repülőgép 3000 kilogramm robbanóanyagot szállított, a leszállását követően a repülőtér tűzoltó egységei a repülőgépet hőkamerákkal is átvizsgálták.

14:02

Polczer Bianka, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs specialistája cikkünk megjelenését követően reagált az esettel kapcsolatban küldött megkeresésünkre, melyben elmondta:

A mai napon 10:34 perckor megszakította útját a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a finn katonai légierő C-295 típusú repülőgépe. A repülőgép Tamperéből tartott Bukarestre, amikor meghibásodást észleltek a fedélzeten. Leszállást követően a szakemberek megvizsgálták a hibát, majd 10:53-kor lefújták a várható légijármű esemény riasztást. A repülőgép a holnapi napon indul tovább. A rakományról a Budapest Airportnak nem áll módjában információt adni.

2020.05.13. Cikkünk megjelenésének másnapján megérkezett a Honvédelmi Minisztérium válasza is:

A Tamperéből Bukarestbe tartó finn C-295 katonai szállítórepülőgép személyzete a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren való leszálláshoz nem kért katonai asszisztenciát.
A Magyar Honvédség Légi Kutató-Mentő Szolgálata riasztást nem kapott, de az ilyen esetekben érvényes protokoll szerint a kutató-mentő egységnek magasabb készenléti fokozatot rendeltek el, majd a finn szállítórepülőgép problémamentes landolását követően a szolgálat visszaállt az eredeti helyzetbe.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.