Több mint negyven évig szolgálta a hazát

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Archív

2016.08.15.

Ahogy korábban megírtuk, hétfőn megtörtént az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoki beosztásának átadás-átvétele. Az alakulat parancsnoka Dr. Koller József ezredes lett. A ceremóniát az országos sajtó részvétele nélkül a bázis hangárjában folytatták le. Lamos Imre dandártábornok augusztus 15-ével vonul nyugállományba.

koller

Dr. Koller József ezredes az alakulat új parancsnoka. (Fotó: Dévényi Veronika – honvedelem.hu)

Korábban írtuk:

lamos_imre_ddtbk_nNyugállományba vonul Lamos Imre dandártábornok az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka. Az alakulat vezetését Dr. Koller József ezredes veheti át, már a jövő héten.– értesült portálunk.

Lamos Imre 1953. október 17-én született Miskolcon, a repüléssel már fiatal korában az akkor még működő MHSZ-en keresztül került kapcsolatba, 15-16 éves korában egy Z-226-os polgári repülőgéppel szerezte első repülő –élményeit, végül összesen 7 repült órát gyűjtött a típuson.

Katonai pályafutását a szolnoki Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán kezdte 1972 augusztusában helikoptervezető növendékként. Egy év hazai képzést követően tanulmányait a helikoptervezető képzés akkori menetrendje szerint a Szovjetunióban folytatta a Kirgíz Köztársaság fővárosának katonai bázisán Frunzéban. Alapkiképzését Mi-4-es helikopterre kapta, ezen a típuson ismerkedett a függéssel, reptechnikai és műszerrepülési feladatokkal, navigációval. A típuson 75 órát töltött a levegőben. Az iskola második évében a Mi-8-as elméleti anyagait sajátította el, majd megkezdődtek a gyakorlati repülések is.

Hadnagyként 1975 végén az iskola elvégzését követően az akkori MH 87. Szállító Helikopter Ezredhez került Mi-8-as közepes szállítóhelikopter másodpilótaként a 3. szállítóhelikopter századhoz.

1980 szeptemberétől már főhadnagyi rendfokozattal átképzést követően Mi-24-es harcihelikopter helikoptervezető-lövész beosztásba került az 1. harcihelikopter századhoz, helikoptervezetőként pedig 1983 szeptemberétő látta el feladatait. Ebben az évben kapta 1000 repült óra utáni szolgálati érdemérmét is.

lamos1

Az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred búcsúrepülésének napján, még Szentkirályszabadján.

Fokozatosan lépdelt felfelé a ranglétrán magasabb parancsnoki és légiforgalmi irányítói iskoláit az Amerikai Egyesült Államokban, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai vezető szakán végezte. A bakonyi alakulatnál – később MH 87: Bakony Harcihelikopter Ezred – szolgált Mi-24-es rajparancsnokként, a harckiképzési alosztály repülésvezetőjeként, majd alosztályvezetőként, közben elérte a 2000 repült órát és aranykoszorús „I. osztályú repülő hajózó tiszti” fokozatát is megkapta 1990-ben, majd 2001.01.05-től az alakulat ezredparancsnok helyettese lett – ekkor már alezredesi rendfokozatban -, egészen annak 2004-es megszűnéséig.

Ekkor új szolgálati helyre került Szolnokra, az akkori nevén MH 86. Szolnok Helikopter Ezredhez parancsnok helyettesi beosztásba. 2007 szeptemberében ezredesként átvette az alakulat és a helyőrség parancsnoki feladatait Orosz Zoltán dandártábornoktól, aki az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöki helyére került (ma altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes). 2007-ben elérte a 3000. repült óráját is.

P1110009

2008.10.17-én a parancsnok születésnapján esedékes repülésére a repülő-műszaki állomány színes szalagokkal díszítette fel a helikopter fegyverzetét.

Lamos Imre dandártábornok hosszú és tartalmas katonai pályafutását végigkísérte a kimagasló szakmai tudás, az emberek szeretete és tisztelete, valamint a kötelességtudat. Teljesült az az álma is, amit parancsnoki beosztásba kerülésekor fogalmazott meg és mely csak kevés pilótának adatott meg, repült ameddig csak a honvédség rendszere engedte és a legnagyobb tiszteletadással vonul nyugállományba. Búcsúrepülésére úgy tudjuk 2016. július 26-án került sor, a sors iróniájaként egy Mi-8-as helikopteren (a Mi-24-es harcihelikopterek üzemideje 2012. december 31-én lejárt) azon a típuson, amin egykoron magyar katonai helikopteres repülő pályafutását megkezdte.

Úgy tudjuk a parancsnokság átadás-átvétele már a jövő héten megtörténik, az alakulat új vezetője Dr. Koller József ezredes lesz aki maga is helikoptervezető, néhány éve az alakulattól – parancsnok helyettesi beosztásból – a Honvédelmi Minisztériumba került ahol a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség, Légierő Haderőnemi Osztály osztályvezetői feladatait látta el.

Lamos Imre dandártábornoknak, több mint negyven évnyi katonai szolgálat után, további jó egészséget és aktív nyugdíjas éveket kívánunk!

 

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.