Több nemzet pilótái gyakorolnak együtt

Szerző ; Fotó: Benedek Levente

Load Diffuser 2017 nemzetközi repülős gyakorlat zajlik az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

A gyakorlaton a hazai légi alakulatok mellett részt vesznek amerikai, szlovén, horvát, cseh és szlovák gépek, utóbbiak hazai bázisukról hajtják majd végre repüléseiket. Amerikai részről az Ohio állambeli Légi Nemzeti Gárda 180. Vadász Ezredének, 112. Vadász Százada Toledo városából települt volna át, a tervek szerint 8 db Block 42 F-16C/D Fighting Falcon típusú repülőgéppel,  merthogy a múlt szombati napon – már akkor is 24 órás késéssel – csak 4 db gép landolt a kecskeméti betonon. Információnk szerint a késéseket az Atlanti Óceán feletti rossz idő okozta, a lemaradó gépek egy másik NATO bázison várakoztak, és úgy tudni azóta is csak kettő érkezett meg belőlük.

Az F-16-os gépek előtt természetesen a földi személyzetnek, illetve a kiszolgáló eszközöknek kellett megérkeznie. Ezt a feladatot 3 db C-17-es hajtotta végre, szintén Ohio Államból, a 445. Szállító Ezred állománya, egy németországi kitérővel érkezett. A sors pikantériája, hogy az egyik gép – úgy tudjuk műszakik okok miatt – „bevárta” a szombaton landolt An-124-es Ruszlán gépet, ezzel, ha nem is ritka, de érdekes találkozót hozott össze a sors.

A Toledo-i alakulat az előző évekbeli amerikai jelenléttel ellentétben nem az Atlanti Megerősítés, keretében érkezett hazánkba. Magyarország és Ohio Állam között egy úgynevezett Állami Partnerségi Program létezik, immár több mint 20 éve, ennek keretében volt itt például, az azóta megszűnt másik Ohio-i Vadász Század, 2010-ben és igen szoros katonai és diplomáciai kapcsolat alakult ki a két fél között.

A Bács-Kiskun megyei bázisról még két szlovén PC-9M fog repülni, ezek a gépek kiválóan alkalmasak JTAC (Joint Terminal Attack Controller) – hazai nevükön ERICS (Előretolt Repülésirányító Csoport) – gyakorlatokra, a múltban több alkalommal is gyakoroltak hazánk légterében, igaz akkor minden esetben hazai bázisról repülték le a feladatokat. A horvátok Mi-8/17-es helikopterekkel, a szlovákok L-39 és MiG-29-essel vesznek részt, a csehek pedig a Čáslav-i bázisukról 2-2 ALCA és Gripen repülőgéppel erősítik a nemzetközi gyakorlatot.

A Magyar Honvédség tájékoztatása szerint „Ebben az időszakban a megszokottnál nagyobb mértékű légi forgalom, valamint zaj- és hanghatás várható a Dunántúl, illetve Eger, Mezőkövesd, Poroszló települések térségében.”

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.