Egy nap a különleges műveletek jegyében

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Balogh Ákos, Benedek Levente

2012. március 23-án, pénteken rendezték meg Szolnokon az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison az ejtőernyősök és különleges műveleti katonák napját. A rendezvény egyúttal a missziós feladatokat végrehajtó, Különleges Műveleti Csoport (KMCS) 9. váltásának visszafogadó ünnepsége is volt.

A bázis Intézményi Művelődési Otthonában délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi állománygyűlésen, melyen részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter is, először a KMCS visszafogadó ünnepsége, majd a csoport tagjai közül tizenhárom főnek a kitüntetés adományozása zajlott le.

Hende Csaba ünnepi beszédében dicsérte a magyar különleges erőket, kiemelve az egység bátorságát, amit egy támadás során tanúsítottak, amikor is bajban lévő amerikai katonáknak nyújtottak segítséget.

A csapat színvonala nemzetközi mércével mérve is kimagasló, hiszen az előbb említett eseményért, néhány hónapja az Amerikai Egyesült Államok Európában állomásozó Különleges Műveleti parancsnoka, illetve a 10. különleges műveleti ezred képviselői zászlószalag adományozásával köszönték meg a magyar katonák hősiességét.

A miniszter azt kérte az Afganisztánt megjárt katonáktól, próbálják meg megtalálni a civil életet családjukkal, térjenek vissza a mindennapos életbe.

Az állománygyűlés és a nap további része ez után már az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, valamint a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége által közösen rendezett ejtőernyős és különleges műveleti nap jegyében zajlott.

Megkoszorúzták a bázis területén lévő ejtőernyős emlékfalat, mely az ejtőernyős balesetben elhunyt bajtársaknak állít emléket. Az emlékfal mellett felállított emlékharang a koszorúzás alatt összesen hatvankétszer zendült fel, jelképezve azt a hatvankét katonát, akik életüket vesztették. Olyan katonákat, mint amilyen Horváth Ákos honvéd is volt, aki tavaly augusztusban szenvedett balesetet.

Az emlékfalnál koszorút helyezett el többek között Hende Csaba honvédelmi miniszter, Orosz Zoltán altábornagy a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, Domján László vezérőrnagy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, Ruszin Romolusz ezredes az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnoka, valamint Sándor Tamás ezredes az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnoka.

A honvédelmi miniszter megnyitotta az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj nemrégiben létrehozott csapatmúzeumát is, majd statikus és dinamikus bemutató várta a jelenlévőket. A program szerint déltől kezdődő ejtőernyős ugrások előkészületei már jóval hamarabb elkezdődtek.

A Szállítóhelikopter Zászlóalj épülete mellett gyülekező, az ejtőernyős ugrások végrehajtására kijelölt állomány 11 óra után néhány perccel parancsot kapott az ejtőernyős felszerelés felvételére. A földön pokrócokra két sorban már előre kikészítették a különböző típusú ernyőket, így a parancs elhangzásakor mindenki a saját helyére állva egyből megkezdhette az ejtőernyők felvételét, a hevederzet rögzítését. Az elkészült katonák felsorakoztak, majd az ugrató parancsnok egyesével ellenőrizte a felszerelést.

Eközben az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozó hajózók átvették a feladat két nélkülözhetetlen technikai eszközét, két darab Mi-17-es szállítóhelikoptert és 11 óra 30 perckor engedélyt kaptak az indításra is.  A gépek AI-9-es indítóhajtóművei jellegzetes süvítő hangjukkal indultak és indították a helikopterek TV3-117MT hajtóműveit. Mire a forgószárnyak felpörögtek és a gázturbinák elérték a felszálláshoz szükséges üzemi teljesítményt, már indultak is a gépek felé az ejtőernyősök.

A beszállás után nem sokkal a helikopterek felszálltak és első körben ledobták a célszalagokat, melyek alapján, a fedélzeten lévő ugrató parancsnok meghatározza a szél irányát, nagyságát, melyből számítja a sodródást és ebből adódóan, hogy hol és milyen irányból kell az ejtőernyősöknek kiugrania, hogy a kijelölt célterületre érkezzenek.

Mire elérkezett a „gépelhagyás” ideje, addigra a rendezvény vendégei is elfoglalták a bemutató megtekintésére kijelölt területet.

Az ugrások három körben kerültek végrehajtásra. Az első két körben összesen 21 katona ugrott ki RS-4 típusú ejtőernyőt használva bekötéses rendszerrel, 400 méteres magasságból. Ez azt jelenti, hogy az ejtőernyő kioldószerkezete a helikopterhez van rögzítve és a kiugrás után ez a bekötött zsinór nyitja ki az ejtőernyőt. A harmadik körben 6 fő ugrott MC-4 típusú amerikai légcellás ernyővel és a szervező alakulatok zászlóival, 2 fő zászló nélkül, valamint további 6-8 ejtőernyős FOIL SPRINGO típusú gyorsernyővel ért földet.

A dinamikus bemutató a sikeres földetérések után az MH 5/24 Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonasuli csoportjának közelharc bemutatójával zárult.

A statikus bemutatón mindeközben az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj az orosz fegyverrendszereket, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis az ejtőernyős felszereléseket valamint Mi-24 és Mi-8 típusú helikoptereket, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj pedig az amerikai fegyverzetet, híradástechnikai eszközöket, valamint gépjárműtechnikai anyagokat (HMMWV) állította ki.

Az eseményen résztvevő vendégek ezután ünnepi ebéden vettek részt a nap zárásaként, pedig a 2012-es év első nyitvatartási napján megtekinthették a szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhelyet, mely 22000 m2-en 49 darab, különböző repülőeszközzel várja egész évben az érdeklődőket.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.