Éleslövészetet tartott az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Balogh Ákos, Antal Viktor

2011. Szeptember utolsó hetében, azaz szeptember 26. és 29. között tartotta éves kiképzési tervének megfelelően éleslövészetét az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis a Veszprémhez közeli „0” ponti lőtéren.

Jelen alkalommal a Harcihelikopter és Szállítóhelikopter Zászlóalj, közösen hajtotta végre a nem irányított levegő – föld rakétás éleslövészetet. A rakétafegyverzeten kívül a résztvevő Mi-24-es harcihelikopter fedélzeti négycsövű 9A624 típusú géppuskájával is gyakorolták a lőtéri célok leküzdését.

A fedélzeti fegyverzet használata mellett a szállítóhelikoptereken a DOOR-GUNNER képesség begyakorlása és szinten tartása is a végrehajtandó feladatok listáján volt.

Egy lövészeti nap több fontos momentumból tevődik össze. A gyakorlat kezdeti időpontja előtt a pilóták egy közös eligazításon vesznek részt, majd megkezdődik a repülés előtti felkészülés. Ezt befejezve a felkészültség szintjének ellenőrzését az úgynevezett „lejátszás” keretén belül hajtják végre.

Így történt ez 2011. szeptember 28-án, szerdán is, amikor szerkesztőségünk lehetőséget kapott a lövészet megtekintésére.

A lövészet ezen a napon délután 16 órától egészen éjszakáig tartott, így a pilótáknak lehetősége volt a naplemente utáni teljes sötétségben történő repülésekre és éleslövészetre is.

A mostani éleslövészet keretén belül összehangoltan történtek az események, úgy hogy a lehető legjobban ki tudják használni a katonák a lövészet adta lehetőségeket.

A hét folyamán a Helikopter Bázis néhány fiatal hajózója előrelépéseket tett. Sikeresen hajtották végre vizsgafeladataikat melyek után már harci bevetéseket is végrehajthatnak akár Afganisztánban is. Azaz eleget tudnak tenni a NATO által elvárt feladatoknak. Ilyen például a szállítóhelikopterekkel történő nem irányított rakéta indítása mind kötelékrepülésben, mind pedig egyénileg éjjel és nappal.

Ezen kívül az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis együttműködött előretolt földi repülésirányítókkal (JTAC – Joint Terminal Attack Controller) is, akiknek feladatuk a műveleti területen lévő légi járművek célravezetése. A JTAC feladatokat végrehajtó katonáknak eddig hazai körülmények között nem sokszor volt lehetőségük dolgozni, így főként külföldön gyakoroltak, azonban a Helikopter Bázis lövészete kiváló alkalom volt a közös munka összehangolására.

A héten végrehajtott harcászati gyakorlaton a pénteki nap tartalék repülési napnak lett kijelölve, és mivel a különböző vizsgarepülések, és néhány harcihelikopter gépszemélyzet „Combat ready”  (Korlátozás nélkül hadrafogható) szintjének megőrzéséhez szükséges repülések megkívánták a pótnap igénybevételét a hazatelepülés előtt még egy kiképzési repülést terveznek a szolnoki katonák.

Kiemelten fontos megemlíteni még azt is, hogy ezen a harcászati gyakorlaton hajtotta végre a díszfestésű Mi-24V harcihelikopter, Csőrike II. utolsó repülését, mindaddig, amíg a szükséges nagyjavítást el nem végzik rajta, azonban ez nem azt jelenti, hogy harcihelikopter nélkül maradt a magyar légierő.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.