Előzetes információk szerint iparterületként kerülhet értékesítésre

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: aeroszolnok.hu

2014.03.04.:

Újabb információink szerint a repülőteret üzemeltető egyesület bérleti szerződése járt le március elején, ezért vonta be a hatóság a repülőtér engedélyét (szabályoknak megfelelően). Ettől függetlenül mint honvédségi terület elvileg a katonai igénybevételre és katonai célú repülésekre továbbra is lehetőség van Szandaszőlős füves repülőterén.

A Honvéd Sportrepülő Egyesület repülőtér vezetőjétől ma megtudtuk minden a repülőtéren működő egyesület további célja és szándéka lenne a repülőtér üzemeltetése, de a HM nem hoszabbította meg szerződésüket. Feltételezhetően pályázat útján kívánja a szaktárca a további hasznosítást/üzemeltetést megoldani.

Ezzel kapcsolatban azonban meg kell várni a hivatalos tájékoztatást. Kérdéseket küldtünk az illetékes minisztérium és az engedélyt bevonó hatóság felé, akik mihamarabbi válaszadást ígértek.

Megtudtuk azt is, hogy bár valóban tervben van (évek óta) egy kinai-magyar céggel citromsav előállító üzem létesítése Szolnokon, de azt a Szolnoki Ipari és Logisztikai Szolgáltató Központ területére tervezik.

Előzmények:
2014.03.03.:

Újabb sajnálatos hír röppent fel az egyik ismert közösségi oldal repülőbarát csoportjában, miszerint a szolnoki repülőteret egy kínai cég számára értékesítették gyár létrehozása céljából.

DSCF3603

A meghökkentő hírnek azonnal nyomába eredtünk, és sajnos kiderült, a hír igaz… A Szolnok-Szandaszőlősön található honvédségi tulajdonú, de civilek által is használt füves sportrepülőtér engedélyét a hatóság bevonta, a repülőtér továbbá nem használható fel és leszállásra.

A közösségi oldalon szereplő információk szerint a repülőtér hangárjának kiürítését is megkezdték már. A hatósági engedélyek bevonásának tényét telefonos érdeklődésünkre megerősítette a repülőteret jelenleg üzemeltető Honvéd Sportrepülő Egyesület repülőtér vezetője is, bár kiemelte, jelenleg nem tud még arról, hogy a repülőteret értékesítették volna.

Mivel a terület a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában van, így erről ők adhatnak felvilágosítást, ezért a holnapi napon kérdésekkel fordulunk az illetékesek felé.

A nagy múltú és jelenleg is aktív (egészen idáig) repülőtér közepén az üzemeltetők által elhelyezett kereszt jelzi a történteket…

Az eset egyébként egyszerűen felfoghatatlan. A repülőtér folyamatosan használatban volt, repültek ott civilek, használták az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái, pilóták, ejtőernyősök, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj és az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj is. Nem elhanyagolható az sem, hogy a szolnoki katonai repülés tartalékrepülőtereként is üzemelt.

20130430-DSC_0343

Gyakorlatozó katonákat emel ki egy Mi-17-es szállítóhelikopter a sportrepülőtéren. Fontos a külső terület a kiképzés során, ugyanis a harcok sem repülőtéri körülmények között zajlanak…

Otthont adott nagyszabású rendezvényeknek is, mint például a Legendák a Levegőben repülőnapnak és a néhány éve még megrendezésre kerülő honvédségi Pályára Irányító Repülőtárboroknak (PIR) is .

A történtek továbbra is egyszerűen felfoghatatlanok, és magyarázatra szorulnak. További részletekkel jelentkezünk!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.