54 éves lenne az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred és jogelődjei

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Hagyományszerűen, mint minden évben, 2012. október 19-én megrendezésre került a 2004. szeptember 30- án felszámolt MH 87. BHHE és jogelődeinek megalakulásának 54. évfordulóján az emlékoszlop megáldása, koszorúzása a veszprémi VMK művelődési központ (régi HEMO) parkjában.

A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete által szervezett megemlékező ünnepség egy kiváló alkalom volt a dicső múlt felelevenítésére, és főhajtásra a szolgálatteljesítés közben életüket vesztett társakra.

Az eseményre összegyűlt egykori pilótatársak, katonatársak a Légierő himnuszát hallgatva elevenítették fel gondolataikban a régi, szép repülős emlékeket, majd az alakulat egykori parancsnoka (1985-1993) Simon-Jójárt Sándor nyugállományú repülő ezredes tartott rövid megemlékező beszédet.

Egy olyan kiváló ezredre emlékezünk ma, amelynek nyolc évvel ezelőtti megszüntetésére, az akkor regnáló felelőtlen katonai-, politikai erők adtak visszavonhatatlan parancsot. Ez volt az, az alakulat, amely igazi hírnevet szerzett a hazai, valamint a világ katonai és polgári repülése területén. A felszámolt szervezet után, 2004. december 15-én végleg bezárult Szentkirályszabadján, a katonai repülő-bázis kapuja.” – mondta az ezredes.

Beszédében továbbá a jogutód alakulatot méltatva kiemelte:

„Tisztelettel és atyai féltéssel gondoljunk a Szolnokon lévő 86. Szolnok Helikopter Bázis pilótáira, műszaki és egyéb beosztású katonáira. Kívánjuk nekik, hogy idehaza és távol a hazától szolgálatukat esküjükhöz híven teljesítsék. Vigyék tovább az elődök katonai repülés iránti elkötelezettségét, szeretetét, repüljenek biztonsággal és járjanak szerencsével az égi országutakon.”

Ez után a parkban álló emlékmű – mely tűzben keletkezett bazaltorgona, és rajta az ezred címere – megáldása és koszorúzása következett.

Az emlékezés koszorúit helyezték el az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis nevében: Kovács Imre alezredes, a helikopterbázis művelettámogató zászlóaljának parancsnoka, Szili Zoltán őrnagy és Babicska Csaba őrnagy, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének, a Veszprémben települő katonai szervezetek képviselői, továbbá a Corvin Alapítvány elnöke is.

A megemlékezés követően vidám hangulatú szerény állófogadás várta az összegyűlteket a VMK 211-es termében.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.