A honvédelmi miniszter is lőtt

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos ; Videó: Cseri Gergely

2012. április 16-20. között levegő föld éleslövészetet tart az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kijelölt állománya, mely egyben az Air Mentor Team (AMT) hetedik, valamint az Air Advisory team (AAT) harmadik váltásának zárógyakorlata is.

A Veszprém közelében, Újmajor tábori leszállóhelyre kitelepült Mi-24-es harcihelikopter és Mi-17-es szállítóhelikopter a gyakorlaton résztvevő személyi állománnyal a hét során a „0” ponti lőtéren hajt végre nem irányított rakétás, valamint a harcihelikopter gépágyús levegő-föld éleslövészetet.

Ilyenkor nincs „békeidő”, az éles fegyverzet használata során a legkisebb hiba is komoly következményekkel járhat. Ennek elkerülésére, a legapróbb részletekre is figyelni kell, valamint a katonák tökéletes elméleti és gyakorlati tudása szükséges.

Ezt a tudást kell alkalmazniuk és átadniuk afgán pilótatársaiknak a két missziós mentorcsoport tagjainak is.

Mivel az AMT és az AAT újabb váltása májusban indul afganisztáni külszolgálatára ezért ezt megelőzőleg figyelembe véve az elődeik tapasztalatait is teljes körű felkészítésen vesznek részt a csoportok tagjai, melynek záró eleme a héten végrehajtandó lövészeti feladat.

„A szokásos magas elvárások mellett, az eddigi afganisztáni helikopteres szerepvállalásunk sikere is kötelez. A Magyar Honvédség minden eddigi missziós tevékenységének igen pozitív visszhangja volt. Az afgán állomány és független megfigyelők egyaránt megerősítették, hogy azt a tiszteletet és megbecsülést, amellyel az újonnan érkezett váltások tagjait fogadják, csak az elmúlt néhány év magas színvonalú kiképzésével lehetett kivívni. A cél tehát kettős: az állomány biztonságának megőrzése mellett a tőlük megszokott színvonalon teljesíteni a feladatainkat, és tovább öregbíteni hazánk és a Magyar Honvédség hírnevét.” – fogalmaz Koller József ezredes – az AMT 7 váltásának parancsnoka és az éleslövészet vezetője.

Megszerzett tudásukról 2012. április 17-én kedden adtak számot a szolnoki alakulat katonái Hende Csaba honvédelmi miniszternek és Bendő Tibor vezérezredesnek a Honvéd Vezérkar főnökének, a „0” ponti lőtéren, egy harcászati repülőkkel támogatott szimulált afganisztáni művelet során.

A szaktárca vezetője az újmajori táborba érkezését követően rövid eligazításon vett részt, melyen megismerkedhetett a később bemutatott feladat részleteivel, majd a gyakorlaton résztvevő helikoptereket tekintette meg.

A délutáni lőtéri feladat során egy konvojt ért támadás, aminek következtében az mozgásképtelenné vált, ezért támogatást kértek a légierőtől. A műveleti területre elsőként érkező Mi-24P harcihelikoptert szokás szerint az előretolt repülésirányító vezette célra, mint ahogy a későbbiekben támogatásként csapást mérő Gripeneket is. A konvoj sérültjeit a légtérbe érkező Mi-17-es szállítóhelikopter úgynevezett MEDEVAC feladat végrehajtásával mentette ki. A biztonságos leszállás érdekében a helikopter ajtajában elhelyezkedő DOOR GUNNER leküzdötte a földi célokat, majd a leszállás után megtörtént a sérültek fedélzetre emelése és a helikopter elhagyta a területet. Ezután újból a légtérbe érkezett a Mi-24-es és ismételten támadásba lendült, ez által végleg felszámolva az ellenséges erőket. A feladat során a harcihelikopter SZ-8 típusú nem irányított rakétákkal valamint a 30 mm-es ikercsövű gépágyújával hajtotta végre az éleslövészetet.

A szimulációs feladat végrehajtása után a szállítóhelikopter a lőtéri leszállóhelyen fedélzetére invitálta a bemutatót megtekintő Hende Csaba honvédelmi minisztert, akinek egy rövid repülési feladat során lehetősége adódott kipróbálni mit is csinál az ajtólövész, azaz hosszabb rövidebb géppuskasorozatokkal sikeresen leküzdötte a lőtéri célokat a levegőből. A feladatra rögtönzött kiképzést is kapott a helikopter fedélzetén Antal Viktor zászlós fedélzeti technikustól, és DOOR GUNNER oktatótól.

A szaktárca vezetője ez után elfoglalhatta a Mi-24-es operátori fülkéjét is, melyből több körben az SZ-8 rakétaindítás és a 30 mm-es gépágyú lassú és gyors sorozatlövéseinek élményét tapasztalhatta meg, majd a nap zárásaként a miniszterrel a fedélzeten visszatért a helikopter az újmajori leszállóhelyre.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.