Misszióból hazatérőket köszöntöttek

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Papp Béla (MH 86. SZHB)

amt-47Az MH Mi–35 Légi Kiképzés-támogató Csoport (AMT) 8. és az MH Mi–17 Légi Tanácsadó Csoport (AAT) 4. váltásának nemrégiben hazaérkező tagjait köszöntötték hivatalosan is 2012. február 7-én Szolnokon. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis húsz katonája több mint négy hónapig dolgozott afganisztáni műveleti területen.

A katonák múlt pénteken egy An-26-os szállító repülőgép fedélzetén érkeztek meg Szolnokra ahol az alakulat vezetősége és a családtagok köszöntötték a hazaérkezőket.

A hivatalos katonai köszöntésük ma délelőtt 10 órakor kezdődött a Helikopter Bázis Intézményi Művelődési Otthonában szintén a családtagok részvételével. Az eseményen részt vett Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, valamint természetesen jelen volt Lamos Imre dandártábornok is az alakulat parancsnoka.

A váltásokban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis húsz katonája több mint négy hónapig dolgozott afganisztáni műveleti területen. Ez idő alatt feladatuk volt az afgán légierő (AAF) helikopteres erőinek kiképzése, műveleti képességek elsajátíttatása, mely feladatot már 2010 óta a Magyar Honvédség katonái látnak el.

A Szabó Miklós alezredes vezette szállítóhelikopteres mentorcsoport Shindand repülőterén tevékenykedett, a harcihelikopter mentorok pedig a kabuli repülőtéren végezték feladatukat Suszter Attila alezredes parancsnoksága alatt.

Az ünnepségen a külszolgálatból visszaérkezők Hende Csaba honvédelmi miniszter parancsára kitüntetésben részesültek, mind a húszan, akik közül többen nem először vettek rész missziós feladatokban Békefenntartásért Szolgálati Jelet kaptak.

Az AMT állományából a nemzetközi békemisszió során tanúsított munkája elismeréséül, a külszolgálat befejezése alkalmából Hegedűs Csaba zászlós Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnöktől „Kiemelkedő helytállásért emlékérmet” kapott, továbbá az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárggyal tüntette ki Szabó Miklós alezredes és Suszter Attila alezredes váltásparancsnokokat, Bende László zászlóst, valamint Szécsi Ferenc törzsőrmestert.

A képekért köszönet az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisnak!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.