Get Adobe Flash player

A zászlóalj rövid története56903kih

Jelenleg az országban, a többszörös haderő átalakítás során egyetlen Szállítóhelikopter Zászlóalj – két típussal: Mi-8, Mi-17- maradt meg, Szolnokon. A többi típust (Mi-1, Mi-2, Mi-4, KA-26) az idők folyamán fokozatosan kivonták. A Szállítóhelikopter Zászlóalj a Magyar Honvédség szervezetén belül az egyik olyan alegység, amely a legsokoldalúbban felhasználható. Az országban az utóbbi időben gyakoribbá vált természeti csapásokban ( árvíz, erdőtüzek, stb… ) a szállítóhelikopter zászlóalj igen jelentős segítséget nyújtott a katasztrófa védelmi erőknek. Például a 2006-os árvízek idején több település a helikopterek gyors és hatékony közreműködésének köszönhetően menekült meg a pusztító ártól. Egy adat: a gépek az árvíz 1 hónapja alatt megközelítőleg 5000 tonna homokot és kavicsot szállítottak a veszélyeztetett gátszakaszokra.

Alaprendeltetése

 • Légimozgékonyságú, ezen belül kiemelten légiroham műveletek végrehajtása;
 • Légiszállítású műveletek végrehajtása;
 • CSAR /Harci kutatás mentés/ részfeladatok végrehajtása;
 • CASEVAC. /Harci körülmények közötti egészségügyi kiürítés/

Szervezeti felépítése, feladatrendszere

Parancsnokság és törzs

Feladata a zászlóalj béke-, valamint minősített időszakbeli tevékenységének tervezése, szervezése, vezetése, irányítása, szoros együttműködésben a Harcihelikopter Zászlóaljjal.

1-8 Szállító kutató- mentő raj

 • A Magyar Köztársaság teljes területén 24 órás kutató-mentő készenlét állandó biztosítása, mind a katonai, mind a civil légijárművek részére. A nyugati országrész lefedettségét Pápáról, a keletiét Szolnokról biztosítja.
 • Csapatszállítás, deszantolás, ejtöernyős dobás, és egyéb speciális feladatok végrehajtása a szárazföldi erőkkel együttműködve. A világszínvonalú ejtőernyős válogatott felkészüléseit is a zászlóalj biztosítja.
 • Katasztrófavédelmi repülések biztosítása, természeti csapások esetén.

1-8 kutató- mentő csoport

 • A csoportba beosztott ejtőernyős és egészségügyi szakszemélyzet a nap 24 órájában biztosítja a kutató-mentő szakfeladatok ellátását.

Különleges Szállítóhelikopter raj

 • Állami szintű vezetők, VIP személyek szállítása (például: II. János Pál pápa több alkalommal utazott szállító helikopteren).

Egyéb feladatok

 • Állami kutató-mentő szolgálat ellátása;
 • Egészségügyi kiürítési feladatok végrehajtása;
 • Légi szállítási feladatok végrehajtása;
 • Természeti csapások, ipari katasztrófák következményeinek felszámolásában való részvétel;
 • VIP szállítási feladatok ellátása;
 • A repülő személyzetek folyamatos kiképzésének és szintentartásának megszervezése, gyakorló és hadműveleti feladatok végrehajtása.

Kiképzés

A repülő, általános katonai- és szakkiképzésen túl minden évben nemzetközi kutató-mentő gyakorlatokon, számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlatokon vesz részt, valamint szakharcászati gyakorlatokat hajt végre

Jelképek

A zászlóalj jelenlegi karjelzése az engedélyeztető jóváhagyó eljárás alatt áll.

Szabadidő

A zászlóalj rendszeresen szervez sportnapokat , ahol a sportolás után a baráti beszélgetésekre is nyílik lehetőség, az állomány álltal főzött étel elfogyasztása közben.
Munkatársaink rendszeresen résztvesznek nemzetközi, hazai és katonai versenyeken, ahol igen szép eredményeket szoktak elérni.

„ Ha bajban vagy, egy fölötted elsuhanó repülő, legfeljebb egy szál rózsát dob neked, az életedet csak egy helikopter mentheti meg! „

(Sikorsky után szabadon)

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.