Szakmai nap a Clever Ferret 2010, magyar- olasz – szlovén nemzetközi gyakorlaton

Szerző; fotó: Balogh Ákos

2010. május 27-én, csütörtökön szakmai napot tartottak a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (MLF) éves felkészülési folyamatának fő rendezvényén, valamint a Magyar Honvédség 2010-es kiképzési tervének legfontosabb gyakorlatán a Veszprém-Gyulafirátót szomszédságában fekvő „0” ponti lő-, és gyakorlótéren, melyen 1250 magyar, 960 olasz, 175 szlovén katona vesz részt 600 haditechnikai eszközzel.

A Clever Ferret 2010 hadgyakorlat egyik kiemelt napját a Magyar Honvédség vezetői és alakulatainak parancsnoki állománya, a szlovén és az olasz katonai vezetők mellett kiemelt elöljáróként Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar Főnöke, Marcello Bellacicco dandártábornok, a Többnemzeti Szárazföldi Erők – MLF parancsnoka, illetve Gianfranco Rossi dandártábornok, az Olasz Alpesi Csapatok Parancsnokság törzsfőnöke, parancsnokhelyettese, a Clever Ferret gyakorlat társigazgatója tekintette meg.

Benkő Tibor altábornagy a MH Összhaderőnemi Parancsnokság Parancsnoka, az elöljárók fogadása után megnyitó beszédében elmondta: „A közös szárazföldi kötelék felállításának gondolatát Olaszország vetette fel 1996-ban, majd 1998. április 18-án Olaszország, Szlovénia és Magyarország kormányainak képviselői Udineben írták aláz azt a háromoldalú egyezményt, amely lehetővé tette a kötelék felállítását, az első többnemzeti gyakorlatra pedig 2002-ben került sor. – Az idei gyakorlat az afganisztáni misszióra való felkészülés jegyében zajlik. „

Továbbá megtudtuk azt is, hogy a gyakorlat keretein belül kerül sor a nemzetközi kötelék NATO CREVAL ellenőrzésre is.

A megnyitó beszéd után dinamikus bemutató megtekintésére került sor, mely két fő részből állt, egymáshoz kapcsolódva. Olyan eseményeket szimuláltak, mely Afganisztánban a valóságban is bármikor megtörténhet. A gyakorlat igazgatója, a bemutató narrátora Kovács József vezérőrnagy a MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke kiemelte napjainkra megváltozott biztonságpolitikai körülmények, a megjelenő aszimmetrikus hadviselés kihívásait a Magyar Honvédségnek is követnie kell. Ez a gyakorlat pedig kiváló lehetőség erre, nemzetközi tapasztalatcserével együtt.

Első mozzanatként egy a Tartományi Újjáépítő Csoport (PRT) felelőssége alá tartozó területen lévő egészségügyi központ átadó ünnepsége előtt egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. Az átadóra meghívott vendégek között volt az Újjáépítő Csoport parancsnoka valamint az ENSZ helyi megbízottja is. A merénylet nagy számban követelt emberéleteket és sokan megsebesültek. A mihamarabbi ellátás érdekében a rendezvényt biztosító csoport egészségügyi katonái, a központ szakállománya  együttes erővel megkezdték a sérültek kimenekítését és ápolását. Helikopteres sebesültszállítást is kértek a súlyos sérültekhez.

A területre érkező MI-8 típusú szállítóhelikopternek két MI-24 típusú harcihelikopter adott tűztámogatást. Eközben a helyszínre érkezett a szlovén gyorsreagálású szakasz is, akiknek köszönhetően a megtámadott létesítmények felé gépjárművel közeledő újabb öngyilkos merénylőt sikerült kiiktatni. Az első mozzanat végén a nemzetközi erők parancsnoka átadta a biztosítási feladatokat az objektumhoz érkezett helyi rendőri szervek vezetőjének.

A kiképzési feladat végrehajtásának második részében az ENSZ egészségügyi világszervezet által adományozott gyógyszert szállító konvojt támadták meg kombinált lesállásból. Az út mellé telepített robbanószerkezet a menetoszlopot vezető gépjárművet működésképtelenné tette, ezáltal megakadályozva a terület elhagyását. Az úton vesztegelő csapatot hirtelen tűzrajtaütés is érte, emiatt az oszlop parancsnoka segítséget kér a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék parancsnokától, aki magyar gyorsreagálású szakaszt küldött a helyszínre. A magyar katonák, BRT-80 típusú járműveik fegyverzetével, valamint gépkarabélyokkal megfékezik a támadókat. Tevékenységüket géppárban a területre lecsapó JAS-39 Gripen vadászrepülőgépek gépágyútűzzel segítették.

A látottakat Tömböl László mk. vezérezredes értékelte. Beszédében elhangzott, hogy mennyire fontosak az ilyen és hasonló jellegű gyakorlatok, és az azt követő tapasztalatcsere hisz a honvédség fontos szerepet játszik a nemzetközi béketámogató és béketeremtő műveletekben. Végezetül köszönetet mondott a gyakorlaton résztvevők munkájáért.

A nap statikus bemutatóval zárult ahol a három nemzet alakulatainak, gyakorlaton résztvevő haditechnikai eszközeit tekinthették meg a meghívott vendégek.

A szakmai nap után kijelenthető hogy a Többnemzeti Kötelék képes magas szinten, extrém körülmények között feladatainak végrehajtására, különös tekintettel az előttük álló afganisztáni misszióra, és hogy ezt még jobban megerősítsék, május 31-én a VIP napon is megmutatják tudásukat országunk vezetőinek.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.